FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Suomen ensimmäisessä Joutsenmökissä on HR 2+2 -ikkunat!

Suomen ensimmäisessä Joutsenmökissä on HR-Ikkunoiden HR 2+2 ikkunat!

Suomen ja koko pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkki-sertifioitu kesämökki valmistui 2018 Lounais-Suomeen. Joutsenmerkki-sertifiointi tarkoittaa tässä yhteydessä ympäristöystävällistä ja terveellistä rakennusta.

Rauli Lautkankare opettaa työkseen rakennustekniikkaa ja ekologinen ajattelumalli hiipi myös hänen haluunsa kehittää suomalaista rakentamista. Kun tuli aika rakentaa suvun kesämökki, hän halusi hyödyntää tämän rakennusprojektin oppiakseen uutta ja tehdä asioita hieman eri tavalla.


Energiatehokkaat ratkaisut rakennusvaiheessa maksavat itsensä lopulta takaisin.

Ympäristöystävällistä ja terveellistä rakentamista

Joutsenmerkitty rakentaminen erosi tavanomaisesta rakentamisesta hitaampana valintaprosessina, sillä rakennusmateriaalien ja -tuotteiden ekologisuuden tarkistaminen oli aikaa vievää ja vaativaa. Nykyään jo löytyy valmis tietokanta, josta löytyy kattava listaus Joutsenmerkki-hyväksytyistä tuotteista.

Myös energiatehokkuudessa Rauli perheineen joutui tekemään hieman kalliimpia ratkaisuja, mitä olivat ajatelleet. Mieltä ja lompakkoa lämmittää kuitenkin tieto siitä, että energiatehokkaat ratkaisut maksavat lopulta itsensä takaisin alhaisempien käyttökustannuksien muodossa. Kaiken kaikkiaan Rauli kuitenkin ynnää, että Joutsenmerkki-rakentaminen ei ole yhtään sen kalliimpaa kuin muu rakentaminen.


Liukulasielementit ja pyöreä ikkuna eivät ole ongelma HR-Ikkunoille.

Energiatehokkaat ikkunat HR-Ikkunoilta

Ikkunatoimittajaksi Rauli etsi kotimaista ikkunatoimittajaa, jonka ikkunoissa on hyvä eristysominaisuus ja joka valmistaa pyöreitä ikkunoita sekä pystyy tarjoamaan myös liukulasielementtejä. Kahdentoista toimijan joukosta HR-Ikkunat loisti edukseen täyttämällä kaikki tilauksen kohdat ja hintakin oli kohdillaan, joten kaupat syntyivät.

Kiinteiksi ikkunoiksi valikoitui HR-3K AL-mallin puualumiini-ikkunat ja avattaviksi ikkunoiksi HR 2+2 ikkunamalli. Pyöreän ikkunan halkaisijaksi haluttiin 1,6 metriä. Pyöreä muoto ja iso halkaisijakoko olivat seikkoja, jotka nostivat useimpien muiden ikkunatoimittajien kädet pystyyn, mutta HR-Ikkunoiden kautta tämäkin hoitui helposti. Raulia ilahdutti erityisesti vielä se, että tilauksen avattavilla ikkunoilla on markkinoiden alhaisin U-arvo (0,55W/m2K).


HR-Ikkunat palveli nopeasti ja ystävällisesti.

Ystävällistä ja nopeaa palvelua

Hän kiittelee myös HR-Ikkunoiden asiakaspalvelun ystävällisyyttä ja nopeaa reagointia. Tilaaminen sujui hyvin. Rauli laittoi mökin julkisivu- ja pohjakuvat HR-Ikkunoille ja he laskivat tarjouksen. Kaikki hoitui helposti ja nopeasti sähköpostitse.

Ikkunat toimitettiin ajallaan ison rekan kyydissä. Trukki nosti ikkunat maahan, josta Rauli kantoi ne paikoilleen yhdessä appiukkonsa kanssa. Ikkunoiden painosta oli sovittu etukäteen, ettei yksittäinen ikkunaruutu saa painaa yli sataa kiloa.

Rauli kertoo ikkunoiden olleen päällisin puolin tyylikkäät laseja, karmeja ja heloituksia myöten. Ikkunoiden asennus sujui ongelmitta, mutta lisätyötä tuotti karmireikien poraus. Rauli harmitteleekin ainoastaan sitä, ettei ollut huomannut pyytää karmireikiä valmiiksi porattuina.


Esimerkiksi 1,1 U-arvon ikkuna kuluttaa käytössä tuplana sen, mitä 0,55 U-arvon ikkuna.

Säästyneitä euroja, vähentynyt vedon tunne ja tunnelmaa

Rauli kertoo mökin ikkunoiden olevan nyt pitkällä tähtäimellä ajateltuna parhaat mahdolliset. Energiakulutus kulkee käsikädessä muun muassa ikkunoiden pinta-alan ja U-arvon kanssa. Samankokoiset ikkunat eri U-arvoilla kuluttavat siis energiaa huomattavissa määrin. Esimerkiksi U-arvolla 1,1 oleva ikkuna kuluttaa käytössä energiaa tuplana sen, mitä U-arvolla 0,55 oleva ikkuna. Kun huomioidaan vuotuinen lämpötilaero sisä- ja ulkoilman välillä ja kerrotaan tämä vuodessa olevilla tunneilla, saadaan kilowatteja, jotka on helppo muuttaa euroiksi. Säästetyiden eurojen lisäksi alhainen U-arvo vaikuttaa myös asumisviihtyvyyteen pienentyneenä vedon tunteena.

Pyöreä ikkuna on yksi tunnelman nostattajista ja mökin kohokohta. Ikkuna on ruokapöydän kohdalla ja siitä näkee syödessä suoraan merelle. Rauli kertoo pyöreän muodon tekevän maiseman katselusta täysin erilaista. Pyöreän ikkunan antamaa katselutunnelmaa on jotenkin vaikea selittää, mutta niin se vain on, Rauli toteaa.


Ikkunat ovat yksi helpoimmista kilpailutettavista rakennustuotteista.

Joutsenmökki-rakentajan vinkit ikkunoiden suunnitteluun

Ensimmäisenä vinkkinä Rauli muistuttaa siitä, että ikkunat ovat yksi helpoimmista rakennustuotteista kilpailuttaa. Hän suosittelee julkisivu- ja pohjakuvien lähettämistä useammalle ikkunatoimittajalle. Hänen mielestä kannattaa myös kysellä mielipiteitä jo ostaneilta asiakkailta. Ihan halvimmat voivat olla huonolaatuisia joltain osin.

Rauli kertoo huomanneensa, että ikkunoiden suunnittelussa on hyvä olla tarkkana erityisesti ikkunoiden koon ja mittasuhteiden kanssa. Kapeat ja suikalemaiset ikkunat luovat virtaviivaisuutta ja modernia tunnelmaa. Mikäli ikkunaa leventää kapeammasta mitastaan, olemus muuttuu heti ja jo 10 cm muutos vaikuttaa todella paljon. Myös tasainen neliö on hieman poikkeava muoto ja silläkin voi jo saada jujua julkisivuun. Ikkunoiden koolla ja sijoittelulla tekee paljon ilmettä, kuuluu Raulin toinen vinkki.


Miksi Rauli suosittelee HR-Ikkunoita myös muille?

Rauli kertoo tilaamiensa ikkunoiden olevan erittäin hyvin eristäviä ja hyvännäköiset sekä sisältä että ulkoa. Hän sanoo myös hinnan olevan sopiva suhteessa suorituskykyyn - ei kallein, mutta ei myöskään halvin. Rauli suositteleekin HR-Ikkunoita ehdottomasti.

Lämmin kiitos Raulille sekä tämän jutun kuvista että kunniasta olla valittuna ikkunavalmistajana tässä upeassa Joutsenmökissä!