FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Ikkunahelat

Ikkunoiden helat valitaan rakennuksen tyylin mukaan

Ikkunoihin kuuluvia metalliosia kutsutaan heloiksi.  Uusissa ikkunoissa heloja ovat yleensä kuvassa näkyvän kaltaiset painikkeet ja kilvelliset lukot sekä aukipitolaitteet. Heloja on saatavissa valkoisena, kromattuna, mattakromattuna, messingöitynä ja mustana.

Perinneikkunoissa sen sijaan on käytetty erilaisia salpoja, sulkimia sekä hakoja koukkuineen ja puitteiden kulmatkin on vahvistettu metallisilla kulmaraudoilla. 


Mitä helat ovat?

Kokosimme tähän listaa erilaisista heloista, mitä ikkunoissa voi tulla vastaan, jotta on helpompi ymmärtää mistä milloinkin puhutaan:

 • Ikkunapainike on ikkunassa oleva kiinteä kahva, jolla ikkuna avataan.
 • Ikkuna-avain on irtonainen kahva, jota käytetään ikkunoita avattaessa esimerkiksi pesemistä varten.
 • Ikkunakilvet ovat ikkunalukkojen kohdalle puitteen pintaan tulevat metalliset laatat. Kilvessä on usein levy, joka pyöräytetään pois edestä, jotta ikkuna-avain voidaan työntää lukkoon, mutta kilpiä on saatavissa myös umpinaisena.
 • Puiteliuku on alakarmiin kiinnitettävä muovinen laatta, jota pitkin ikkuna liukuu avattaessa ja suljettaessa. Sen tarkoitus on, ettei puite hiero karmia ja aiheuta maalin kulumista avattaessa.
 • Ikkunasalpa on usein vanhojen puuikkunoiden sisäpuitteissa käytetty litteähkö salpa, joka on kiinni välikarmissa ja pyöräytetään puitteiden päälle pitämään ikkuna paikoillaan. 
 • Salpakiinnityksissä voidaan käyttää lisäksi hankauslankaa, joka suojaa karmipuuta hankausvaurioilta.
 • Kääntösuljin on vanhoissa puuikkunoissa käytetty kiinni pyöräytettävä haka, joka pitää ikkunan suljettuna. Kääntösulkimeen kuuluu aina myös karmiin asennettu metallinen vastakappale.
 • Toinen vaihtoehto vanhan puuikkunan sulkimena on sormihaka, joka on muodoltaan kiekurainen ja ikkunan auki ollessa jää roikkumaan kiinnikkeestä. Sormihaan vastakappale on pyrstökoukku, jossa on  pystykarmiin kiinnitettävä pystysuuntainen tappi.
 • Tuulihaka eli myrskyhaka on muutoin samanlainen kuin sormihaka, mutta siinä pidempi varsi ja sillä lukitaan ikkuna pysymään auki tuulettamista varten. 
 • Kulmarauta on vanhoissa puuikkunoissa puitteen ulkopintaan asennettu metallinen kulmatuki.
 • Perinneikkunoissa käytetään usein kartionuppisaranaa.

Ikkunan aukipitolaite

Ikkunan aukipitolaite

Ikkunan aukipitolaite kiinnittää avattavat ikkunanpuitteet toisiinsa, jolloin ikkuna on helpompi avata ja tuulettaminen on turvallisempaa, kun ikkuna ei pääse aukeamaan enempää kuin aukipitolaite sallii.  Maantasoa ylemmissä kerroksissa onkin rakennusmääräysten mukaan käytettävä aukipitolaitetta sekä ikkunan ylä- että alaosassa.  Pesua varten aukipitolaite voidaan irrottaa helposti ilman työkaluja.

Messinkiset helat

Perinneikkunaan sopivat helat

Valmistamme tehtaallamme perinneikkunoita, jotka suunnitellaan aina vanhaan rakennukseen sopivaksi. Entisöitävän talon uusiin ikkunoihin voidaan valita vanhan tyyliset messinkihelat, niin kutsutut perinnehelat. Saatavissa on painikkeita, hakoja, ikkunakilpiä ja tarvittaessa myös ikkunakulmat, jotka viimeistelevät tyylin. 

Lue lisää perinneikkunoista

Tarvitko lisää tietoa ikkunoiden heloista ja lisävarusteista?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, autamme mielellämme!

Kysy lisää asiakaspalvelusta