FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Yksilölliset ikkunat ja ovet

Säilytä asennusta odottavat ikkunat oikein

Ikkunoiden toimitus kannattaa ajoittaa mahdollisimman lähelle asennusajankohtaa, koska säilyttämiseen liittyy omat haasteensa. 

Ikkunat toimitetaan kevyesti sääsuojattuna eli muoviin käärittynä. Kuljetuspakkaus ei kuitenkaan anna riittävää suojaa säilyttää ikkunoita taivasalla, vaan ne on sijoitettava sateelta suojaan. Yli viikon kestävä varastointi tulee olla kuivassa tilassa suojattuna.

Ikkunat tulisi asentaa vasta kun rakennuksen olosuhteet vastaavat lopullisia olosuhteita, eli kun rakennuksessa ei ole ylimääräistä kosteutta. Rakennusvaiheessa esimerkiksi betonin kuivumiseen liittyvä runsas kosteus voi vahingoittaa paikoilleen asennettuja ikkunoita ja ovia.  Kosteus voi turvottaa puurakenteita ja aiheuttaa esimerkiksi maalin irtoamista.

Ikkunat on pakattu suojamuoviin

Tarkasta pakkaus heti sen saapuessa!

Kun ikkunat toimitetaan työmaalle, tarkista, että pakkaukset ovat ehjät. Jos pakkauksessa on repeämiä, ne tulee paikata teippaamalla. Jos löydät tuotteista vaurioita, ota valokuva ja huolehdi, että niistä tulee merkintä rahtikirjaan. 

Ikkunoiden säilytys

Ikkunoiden säilytys työmaalla

Asennusta odottavat ikkunat on säilytettävä kosteudelta ja lialta suojattuna. Huolellistakaan ulkovarastointia ei suositella viikkoa pidemmäksi ajaksi.

Ikkunat tulee asettaa tasaiselle alustalle ja tuettava riittävästi kaatumisen estämiseksi. Älä kuitenkaan varastoi mitään ikkunoiden eteen tai taakse, esimerkiksi ikkunoihin kiinni varastoidut eristevillapaketit voivat häiritä tuulettumista. Lasiin voi myös tulla jännitteitä ja lasi voi rikkoutua jos se on kosketuksissa muihin varastoituihin tavaroihin.

Ikkunapakkaukset tulee suojata sateelta ja samalla on huolehdittava, ettei sadevesi pääse valumaan suojapeitettä pitkin ikkunoihin. Suojaaminen tulee tehdä ilmavasti, jotta suojauksen alle tuleva ilmankosteus pääsee tuulettumaan pois.

Ikkunat tulee myös olla riittävällä korkeudella irti maasta, jotta maasta ei pääse niihin kosteutta.

Siirtämisessä tulee noudattaa huolellisuutta

Jos ikkunapaketteja täytyy siirtää, se tulee tehdä esimerkiksi kurottajalla. Ikkunapaketteja ei saa nostaa liinoilla ilman nostopuomia.

Yksilölliset ikkunat ja ovet

Ikkunoiden suojaus rakennusaikana

Rakentamisen aikana paikalleen asennetut ikkunat tulee suojata lialta ja pölyltä. Pitkäaikainen altistuminen kosteudelle voi pilata ikkunat lopullisesti, noudata siis huolellisesti ohjeita.

Rakenteiden tulee olla riittävän kuivat ennen ikkunoiden ja ovien asennusta ja rakentamisvaiheessa tulee myös huolehtia tilojen riittävä lämmitys ja ilmanvaihto. 

Ikkunat ja ovet valmistetaan kuivatusta puusta, joten ne voivat imeä itseensä kosteutta ja turvota. Kosteustilannetta tuleekin tarkkailla aktiivisesti. Jos lasipinnat höyrystyvät, se on viimeistäänkin merkki siitä, että kosteutta on liikaa.

Rakennusaikana ikkunoita ei tule kuitenkaan käyttää tuulettamiseen, koska riskinä on, että ikkunoihin kondensoituu kosteutta. Jos kondensoitumista pääsee tapahtumaan, ikkunat tulee kuivata heti. 

Ikkunoita ei myöskään suositella käytettäväksi kulkutienä. Johdot ja letkut on paras vetää muuta kautta, jotta ne eivät vaurioita ikkunoita.

Kiinnitä myös huomiota, että käytätä teippaamiseen oikeanlaisia teippejä, jotka eivät vaurioita maalipintaa. Myös maalarinteippejä saa monenlaisena ja erilaisilla liimoilla. Voit kysyä neuvoa rakennustarvikekauppiaaltasi. 

Myös meidän asiakaspalvelijamme auttavat mielellään kaikissa kysymyksissä. Älä epäröi ottaa yhteyttä!