Avattava vai kiinteä ikkuna? Oikea valinta yhdistää arjen tarpeet, parhaat tekniset ominaisuudet ja toivotun tyylin
Suomessa ikkunat ovat perinteisesti olleet avattavia, mutta isojen maisemaikkunoiden yleistyessä kiinteitä ikkunoita tehdään yhä enemmän. Ikkunatyypin valintaan voi kuitenkin vaikuttaa moni muukin asia kuin koko. Kerromme tässä artikkelissa, mitä näkökulmia valintaa tehdessä tulee huomioida.
Avattava ikkuna on käytännöllinen
Avattavassa ikkunassa on omat hyvät puolensa. Päivänselvä etu on, että ikkuna voidaan avata tuulettamista ja pesemistä varten. Siksi avattava ikkuna on hyvä valinta myös ylempiin kerroksiin, jotta ikkunat voidaan pestä sisältä käsin.
Tuuletusmahdollisuuden lisäksi avattava ikkuna tarjoaa hätäpoistumistien, ja sen vuoksi se voikin olla jossain tilanteissa ainoa vaihtoehto.
Asuinmukavuuteen avattavuus voi vaikuttaa siten, että avattavaan ikkunaan saadaan paras mahdollinen äänieristävyys. Äänieristävyys tehostuu kasvattamalla karmisyvyyttä, mikä onnistuu vain, kun kyseessä on avattava ikkuna.
Avattavassa ikkunassa kaihtimet voidaan asentaa ikkunan "sisälle" puitteiden väliin. Ikkunan sisällä kaihtimet pysyvät puhtaina eikä niihin kohdistu ulkoisia iskuja, joitten myötä kaihtimet voivat vääntyä tai kulua.
Avattava ikkuna on parempi vaihtoehto, jos ilmanvaihto vaatii lisää korvausilmaa ja se halutaan ikkunoihin asennettavien venttiilien kautta. Avattavassa ikkunassa ulkoa tuleva korvausilma kiertää ja lämpenee ensin ikkunoiden välissä ennen kuin se tulee sisäilmaan. Näin vältytään vedontunteelta sisätiloissa.
Avattavat ikkunat avautuvat sisäänpäin, kätisyys on valittavissa. Valmistamme ikkunat mittojen mukaan ja saat ne toivomallasi pintakäsittelyllä. Kaikkiin ikkunoihin on valittavissa tarpeen mukaan erikoislasit ja lisävarusteet, kuten irtoristikot ja hyönteissuojat.
Kiinteä ikkuna sopii erityisesti suuriin maisemaikkunoihin
Kiinteitä ikkunoita voidaan valmistaa huomattavasti suurempana kuin avattavia ja kiinteä rakenne valitaankin aina suuriin maisemaikkunoihin. Myös muotoikkunat on (muodosta riippuen) usein mahdollista valmistaa vain kiinteinä.
Koosta riippumatta ylhäälle sijoittuvat ikkunat kannattaa valmistaa kiinteinä, koska niiden avaaminen on joka tapauksessa haastavaa.
Kiinteässä ikkunassa monia viehättää myös kevyempi rakenne ja pelkistetty ulkonäkö, kun ikkunoihin ei tarvitse asentaa heloja. Yksinkertaisempi rakenne tarkoittaa yleensä myös edullisempaa hinta.
Kiinteässä ikkunassa ei ole erillisiä puitteita, vaan lasit kiinnitetään suoraan karmiin ja tällöin valoaukon koko saadaan suuremmaksi. Tämä voi olla etu myös pienemmissä ikkunoissa, jos ulkoa tulevan valon määrä halutaan maksimoida.
Kiinteä ikkuna on helppohoitoinen, koska siinä on vain kaksi pestävää pintaa. Siinä ei myöskään ole kuluvia tiivisteitä, saranoita tai heloja, jotka vaativat toisinaan huoltoa. Kiinteässä ikkunassa kaihtimet asennetaan ikkunan pintaan ja tällöin kaihdin kerää ajan saatossa pölyä, mutta puhdistaminen ei kuitenkaan ole tarpeellista kovin usein.
Kiinteä ikkuna kannattaa asentaa mieluummin sisäseinäpinnan tasoon ja jättää smyygit ulkopuolelle, koska kiinteällä ikkunalla voi olla herkempi taipumus huuruuntua. Uuden talon suunnitteluvaiheessa huurtumiseen voidaan vaikuttaa asentamalla lämmitys siten, että lämmin ilma tavoittaa ikkunan heti alareunasta alkaen. Myös pitkät räystäät ja katokset suojaavat ikkunaa ulkopuolelta tulevalta kosteudelta.
Myös kiinteään ikkunaan voidaan asentaa tuloilmaventtiili, mutta kiinteän ikkunan kohdalla on hyvä huomioida, että ilma tulee suoraan ulkoa sisätilaan eikä lämpene lasien välissä. Se voi siis tuntua pakkasilla hyvinkin viileältä.
Myös kiinteät ikkunat valmistetaan mittojen mukaan ja toivotunlaisella pintakäsittelyllä. Kiinteisiin ikkunoihin on valittavissa tarpeen mukaan myös erikoislasit ja lisävarusteista irtoristikot sekä eri kaihdinvaihtoehdot pinta-asennuksena.