FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Uudet HR-Ikkunan MSEAL-ikkunat yllättivät ikkunaremontoijat iloisesti monella tavalla!

Pohjois-Pohjanmaalla, kasitien varrella asuvat Leena ja Harri 80-luvun loppupuolella rakennettua omakotitaloa. Talon kaikki kahdeksan vanhaa ikkunaa olivat siinä kunnossa, että ikkunaremontti tuli ajankohtaiseksi keväällä 2021. 

Tyytyväiset omakotitaloasujat ikkunaremontin aikana.

Vanhat ikkunat olivat vuonna 1986 asennetut, kokonaan puuta olevat tummanruskeilla sisä- ja ulkolistoilla olevat Vaaja-ikkunat.

Aikojen saatossa aurinko ja sadevesi hapersivat ja haalistivat ikkunoiden ulkopuolen etenkin eteläpuolella taloa niin ikävään kuntoon, että niiden seuraava huoltaminen olisi ollut työläs toimenpide.

Ikkunat olivat muutenkin ominaisuuksiltaan jo hieman vanhanaikaiset, lasinpaksuus oli 4 mm ja sälekaihtimia ohjattiin asennusajalle tyypillisillä ohjausnaruilla ja kieritettävällä säätötangolla.

  

Ikkunaremontin hinta omakotitaloon yllätti iloisesti.

Ikkuna- ja oviremontin hinta yllätti positiivisesti omakotitalon asukkaat

Pariskunnalle oli selvää jo vuosia ennen ikkunaremontin ajankohtaa, että paikalliselta ikkunavalmistajalta otetaan seuraavat ikkunat.

 Harrin oman metsän puusta rakennettuun omakotitaloon haluttiin jatkaa suomalaisen puun ja suomalaisen työnjäljen perinnettä.

Tarvittaessa takuuasiointi sekä lisävarusteiden saatavuus on myös sujuvampaa lähellä olevan ikkunatoimittajan kanssa”, Harri ja Leena listaavat.

Uusien ikkunoiden haluttiin olevan ulkopuolelta alumiinia, väriltään valkoiset sekä tuuletusikkunoissa oltava sääskisuojat. Myös ulko-ovi haluttiin vaihtaa valkoiseen vanhan oven tiivisteiden ollessa jo niin huonossa kunnossa.

Oli niin edullinen hinta, että kannatti laittaa sekin samalla uusiksi”, Leena huomauttaa.

Hinta yllätti. Ajattelin ettei alle kymppitonnin saa mitään”, Harri kertoo aidosti yllättyneenä. Hän kertoo lukuisten ikkunakauppiaiden käyneen vuosien aikana ja aina hinta on ollut lähes kaksinkertainen. Nyt hinta kahdeksalle, standardikokoiselle MSEAL-ikkunalle ja yhdelle ulko-ovelle paikoilleen asennettuna jäi 7000-8000 euron tienoille.

Vanhan ikkunan tilalle laitetaan mseal-ikkuna, jonka karmin väri on valkoinen.

Äänieristävyyttä lasin paksuudella ja korvausilmaventtiilin äänenvaimentimella

Rungoltaan uudet ikkunat eivät Harrin mielestä juurikaan eronneet vanhoista, mutta lasin paksuudeksi uusiin MSEAL-ikkunoihin valikoitui 6 mm. Ikkunoiden yläreunaan asennettavat korvausilmaventtiilit varusteltiin myös äänenvaimentimella.

Nyt kun tässä oikein pysähtyy kuuntelemaan, niin onpa kyllä hiljaista. Tuollahan menee rekkakin, eikä tänne kuulu mitään!”, Harri huudahtaa ja nyökkää parin sadan metrin päässä valtatie 8 pitkin kulkevan rekan suuntaan.

Äsken kävi postiauto, eikä tänne kuulunut mitään”, huikkaa Leena. ”Taustamelu puuttuu selvästi. Todennäköisesti se tuulenkaan ujellus ei sitten enää kuulu sisälle”, Harri arvelee.

Sisätilojen yleisilme vaaleni huomattavasti valkoisten ikkunapuitteiden ja listojen myötä. ”Uudet sälekaihtimet ovat nyt parempi käsitellä”, Harri mainitsee pyöritettävien sälekaihdinnappien eduista.

Lupaukset pitävä ikkunavalmistaja

Uusi ulko-ovi saapui Etelä-Suomesta asennusta edeltävänä päivänä ja se sidottiin tiukasti kiinni säilytyksen ajaksi. Uudet ikkunat saapuivat HR-Ikkunoiden ikkuna-asentajien mukana. Harrille ja Leenalle oli päivänselvä asia, että ikkunat tilataan asennettuna. ”Asentajat ovat olleet ystävällisiä ja todella ammattitaitoisia”, Leena toteaa.

Kaikki piti paikkansa mikä luvattiin”, Harri toteaa, kun ensimmäinen ikkuna-asennuspäivä on puolessa välissä. ”Milloin ikkunat tulevat, milloin ovi saapuu, milloin on asennuspäivä ja kauanko se kestää. Yksi päivä ikkunoiden paikoilleen laitossa ja toinen päivä listoituksessa ja pellityksissä. Ja näyttää vahvasti siltä, että nämäkin toteutuvat”, hän jatkaa tyytyväisesti. 

Vanhan ikkunan karmin poistoa varten lumikinokset tuli poistaa ikkunoiden alta.

Ikkunoiden asennus talviaikaan

Harrille ja Leenalle oli aivan itsestään selvää, että ikkunat tilataan paikoilleen asennettuna. Tilaamalla ikkunat asennettuna ikkunoiden takuu kattaa myös asennusvaiheen.

Runsasluminen talvi tuotti hieman etukäteisvalmistelua talon asukkaille ikkunoiden asentamista varten. Harrin ja Leenan omakotitalon ympäröivien lumikinosten koko oli sitä luokkaa, että ne oli kaivettava pois asentajien tieltä.

Asennuspäivän ulkolämpötila oli pakkasen puolella, mutta itse ikkunoiden vaihto ei tehnyt kuin hetkellisen viileyden sisätiloihin. ”Nopeasti lämpö kyllä palautui sisälle”, Harri kertoo. Ikkuna-asentajat siivoavat myös asennuksesta aiheutuneet roskat pois.

Omakotitalon yleisilme raikastui valkoisten ikkunakarmien ja -listojen myötä.

Alun tekniikkaongelmista lopulta nopeaan toteutukseen

Yhteyttä Harri otti HR-Ikkunoihin ensin nettisivun yhteydenottolomakkeen kautta, mutta se päätyi valitettavasti ensin roskapostikansioon, eikä vastausta kuulunut. ”Minä sitten laitoin tekstiviestiä HR-Ikkunoille, että meiltä on tullut viesti, onkohan se tullut perille...”, muistelee Leena. 

Sen jälkeen alkoikin tapahtua nopeasti. Mittauskäynti järjestettiin samoin tein ja kaupatkin syntyivät samalla käynnillä. ”Sen jälkeen kaikki on sujunut erinomaisesti, ei mitään huonoa sanottavaa”, pariskunta julistaa. HR-Ikkunoita Harri ja Leena suosittelevat myös muille. ”Ehdottomasti.”