FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Ikkunaremontti vanhaan taloon - mitä tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa?

Energiatehokkaat ikkunat lisäävät arjen mukavuutta ja tuovat säästöä kuluihin. Vanhojen kaksilasisten ikkunoiden vaihtaminen uusiin A++ -luokan ikkunoihin voi pienentää lämpöhäviötä merkittävästi. Vanhassa talossa uusittu ikkuna voi olla lämpötaloudellisesti jopa parempi kuin aikansa seinärakenne.

Ikkunaremontti vaikuttaa väistämättä julkisivuun ja uudet ikkunat voivat muuttaa rakennuksen tunnelmaa. Siksi vanhojen talojen ikkunaremontti kannattaa suunnitella huolella ja käydä kaikki vaihtoehdot läpi.

  • Historiallisemmissa kohteissa kannattaa ensin tutkia, onko ikkunoiden vaihto ehdottomasti tarpeellista vai olisivatko vanhat ikkunat vielä korjattavissa. Ennen vanhaan, kun ikkunalasi oli vielä arvokasta, ikkunat valmistettiin kestävästä sydänpuusta. Hyvin huollettuna vanha ikkuna voikin olla lähes ikuinen.
  • Vaihtotarpeesta on hyvä pyytää ammattilaisen arvio ja jos näyttää, että huoltoa on laiminlyöty ja ikkunat ovat joutuneet kovalle rasitukselle, ikkunat kannattaa vaihtaa uusiin.
  • Suojelluissa taloissa tai alueilla julkisivun muutoksia on rajoitettu määräyksin ja silloin tulee valita perinneikkunat.

HR-ikkunat valmistaa museoviraston hyväksymiä ikkunoita mittatilaustyönä.  Voit kääntyä puoleemme minkä tahansa vanhan talon ikkunaremontin yhteydessä!


Hallittu ilmanvaihto pitää sisäilman puhtaana

Ikkunat, ilmanvaihto ja rakennuksen tiiviys liittyvät yhteen. Ikkunaremontti tekee talon vaipasta tiiviimmän, millä voi olla suurikin merkitys ilmanvaihtoa ajatellen. Siksi myös ilmastointi tulee aina huomioida ikkunaremontin yhteydessä.

Etenkin omakotitaloissa voi ilmetä ongelmia ikkunaremontin jälkeen, jos ilmanvaihto jää puutteelliseksi. Usein korvausilma on aiemmin tullut vanhoista vetoisista ikkunoista, mutta kun ikkunat ovatkin tiiviit, alipaine alkaa imeä ilmaa talon rakenteiden läpi tuoden mukanaan terveydelle haitallista pölyä, kuituja, mikrobeja tai hajuja. Ilmaa voi alkaa virrata esimerkiksi talon kulmista ja lattianrajoista, välipohjasta, viemäreistä tai pistorasioista.

Puutteellinen ilmanvaihto voi näkyä asumismukavuudessa monin eri tavoin. Huoneilma on tunkkainen ja ruokaa laittaessa hajut jäävät asuntoon. Ikkunoiden sisäpuolelle kertyy kosteutta eli huoneilma on liian kosteaa. Tällöin kosteutta kertyy muihinkin rakenteisiin, ikkunoista sen vain näkee parhaiten. Nurkissa vetää, seinät ovat viileämmät nurkkien lähellä. Sisäilmaan voi myös kertyä terveydelle haitallisia yhdisteitä, jotka voidaan todeta sisäilmamittauksin.

Ikkunaremontti

Miten tuloilma saadaan hallintaan?

Vaikka riittävä ilma olisi aiemmin saatu ikkunoiden raoista, se ei tarkoita, että se olisi hyvä tapaa tuoda tupaan raitista ilmaa. Oikea lähtökohta on, että ilma tulee hallitusti sisään korvausilmaventtiileistä ja poistuu poistoilmaventtiilien ja hormin kautta.

Hyvä lähtökohta suunnitteluun onkin, että ilmanvaihto toimii hallitusti ikkunoista riippumatta. 

Vanhan talon rakenteissa voi olla yhtä sun toista patenttiratkaisua mutta aina ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista ryhtyä etsimään perustuksista rakennusvirheitä, jos ongelmat on korjattavissa hallitulla ilmanvaihdolla. Ilmastointiratkaisuilla voidaan siis toisinaan välttää massiiviset remontit. Siksi aina, kun tehdään talon runkoa tiivistäviä toimenpiteitä, on hyvä huomioida ensin ilmastointi!

Korvausilman tuomiseen on erilaisia ratkaisuja. Ikkunoiden korvausilmaventtiilit auttavat, mutta eivät aina ole riittävä keino. Seinän läpi vedetty venttiili on toimiva ratkaisu sekä tuloilmaikkunat.

Tuloilmaikkuna Scancerco ThermoMax venttiili

Tuloilmaikkunat tuovat sisään lämmintä korvausilmaa vedottomasti!

Tuloilmaikkuna tuo raitista ilmaa asunnosta poistuvan ilman tilalle. Se myös ottaa lämpöä talteen ikkunan omasta lämpöhäviöstä.

Tuloilmaikkunan kautta tuleva ilma on puhdasta ja lämmintä, jolloin asunto pysyy raikkaana mutta vetoa ei tunnu. Venttiiliin asennettavilla suodattimilla voidaan estää myös katu- ja siitepölyjen pääseminen asuntoon.

Tuloilmaikkunan toiminta perustuu termiseen kiertoon, jossa kylmä ilma laskeutuu viileää ulkolasin pintaa pitkin alas ja nousee lämmetessään lämmintä sisälasin pintaa pitkin ylös. Näin huonetilaan saadaan jo valmiiksi lämmennyttä ilmaa.

Kesäkaudella korvausilma ohjataan suoraan venttiilin läpi huonetilaan. Venttiilissä on takaiskuläppä, joka estää ilmavirtauksen väärään suuntaan.

Tutustu venttiilin toimintaan tarkemmin yhteistyökumppanimme Scancercon sivuilla!

Lämpimän poistoilman talteen ottaminen

Kun käytössä on huippuimuri, energiatehokkuutta voidaan parantaa ottamalla poistoilman lämpö hyötykäyttöön. Myös pientaloissa voidaan käyttää poistoilmalämpöpumppua, joka ottaa talteen lämpöä ja siirtää sen käyttöveteen tai lämmitysverkostoon. Suunnittele poistoilmajärjestelmä yhdessä LVI-asiantuntijan kanssa!

Ikkunaremontti vanhaan taloon

Mitä muuta tulee huomioida kun tehdään ikkunaremontti vanhempaan taloon?

Joskus alkuperäisten ikkunoiden asennuksessa ei olla riittävästi huolehdittu sadeveden ohjaamisesta ja kosteutta on voinut kertyä rakenteisiin. Kun vanhaan taloon vaihdetaan ikkunoita, tulisikin aina tarkistaa rakenteiden kunto ikkunoiden alla purkamalla verhoilua sen verran, että rakenteita voi tarkastella. Melko tavanomainen virhe on, että vesipellit kallistus ei ole ollut riittävä ja pellin raosta on päässyt vettä rakenteisiin. Myös eristepurujen painuminen on voinut johtaa siihen, että kosteutta on tiivistynyt rakenteisiin.

  • Joissakin 60- ja 70-luvun taloissa ikkunan karmit voivat olla kantava elementti. Rakenne tulisikin tutkia huolellisesti, ettei talolle aiheudu vahinkoa ikkunoiden vaihtamisesta.
  • Hätäpoistuminen ikkunoiden kautta tulee ottaa huomioon. Hätäpoistumistienä toimivan ikkunan tulee olla tietyn kokoinen ja siinä tulee olla kiinteät kahvat.
  • Jos ikkuna on alle 70cm korkeudella lattiapinnasta, siinä tulee lainkin mukaan käyttää turvalasia.
  • Jos taloa on lisäeristetty ja seinät ovat alkuperäistä paksummat, tulee se huomioida ikkunoiden ja ovien karmisyvyydessä.
  • Remontin jälkeen on syytä tehdä patterien perussäätö, etenkin jos käytössä on lämpöpumppu.

Muista, että kaikkiin ikkunoihin voi valita erityislasit tarpeen mukaan! Lue lisää lasioppaasta!

Kun alat suunnitella vanhan talon ikkunaremonttia, kannattaa siis olla yhteydessä myös ilmastoinnin asiantuntijaan, joka osaa tehdä oikeansuuntaiset laskelmat ilmanvaihdon suhteen. Kysy, onko mahdollista saada ilmainen kartoituskäynti!

Ota yhteyttä HR-ikkunoihin, niin suunnitellaan yhdessä juuri Sinun taloosi sopivat ikkunat! Meiltä saat yksilölliset ratkaisut kustannustehokkaasti!