FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Miten valita lasit ikkunaan, katso lasioppaamme!

Ikkunoita valitessa joutuu pohtimaan karmimittojen, lisävarusteiden ja ikkunan käytettävyyden lisäksi myös ikkunaan tulevan lasin ominaisuuksia.

Teknisen kehityksen ansiosta käytössämme on monitoimilaseja, jotka energiatehokkuuden lisäksi mahdollistavat palo-, melu-, esine- ja henkilösuojan, itsepuhdistuvuuden, huurtumisen eston ja korkeatasoiset sisustusratkaisut. Katso alta tiivistelmämme yleisimmistä lasivalinnoista.

Auringonsuojalasi

Auringonsuojalasi on ihanteellinen suurille lasipinnoille hallitsemaan auringonsäteilyä ja samalla antamaan runsaasti valoa. Sen pinnassa on näkymätön pinnoite, jonka ansiosta auringonsuojalasi läpäisee lähes yhtä paljon valoa kuin tavallinen lasi, mutta sulkee ulkopuolelle 2/3 auringon kokonaissäteilyenergiasta. Auringonsuojauksen avulla estetään liikalämmön pääsy huonetiloihin ja näin saadaan auringonpaisteellakin miellyttävät olosuhteet oleskelutiloihin.

Yleisesti auringonsuojalasia suositellaan etelän ja lännen puolen ikkunoille, jotka altistuvat auringon paahteelle. Näin voit pitää säleverhot auki aurinkoisinakin päivinä, koneellisen jäähdytyksen tarve vähenee etkä tarvitse ulkoisia aurinkosuojia. Myös tekstiilit ja huonekalut kestävät paremmin, kun auringonsäteiden läpäisyä hillitään.

Valittavissa on erilaisia auringonsuojavärejä ja valonläpäisyvaihtoehtoja.

Mitä paksumpi lasi, sitä syvempi sävy ja matalampi valonläpäisy. Värjätyn auringonsuojalasin läpäissyt näkyvä valo vaihtelee sekä määrältään että väriltään riippuen lasin sävystä, harmaa, pronssi ja vihreä.Eli toisinpäin, mitä ohuempi sävytetty lasi, sen korkeampi valonläpäisy. Korkea valonläpäisy vähentää keinovalaistuksen tarvetta. Paksumpi auringonsuojalasi auttaa häikäisyn hallinnassa. 

Auringonsuojalasin edulliset ominaisuudet kestävät ikkunan koko eliniän eivätkä aiheuta käytön tai huollon suhteen erityistoimenpiteitä. Aurinkosuojapinnoite on saatavissa kaikkiin ikkunaratkaisuihin. 

LUE LISÄÄ: Auringonsuojalasi – Kun vaatimuksena miellyttävä sisäilma ja -lämpötila sekä jäähdytystarpeen vähentäminen


Itsepuhdistuva lasi

Lasiin asennettu näkymätön titaanioksidipinnoite aktivoituu ilmankosteuden ja päivänvalon sisältämän UV-säteilyn vaikutuksesta. Aktivoituminen tapahtuu muutamassa päivässä, jonka jälkeen lasin pinnassa olevien orgaanisten likapartikkeleiden tarttuvuus heikkenee ja ne putoavat pois. Jäljelle jäävä lika huuhtoutuu helposti seuraavan sateen aikana, eikä pintaan jää kuivumisen jälkeen häiritseviä valumajälkiä.

Sen lisäksi, että pinnoite puhdistaa lasin pinnan itsestään luonnonvoimien avulla, se puhdistaa myös luontoa hajottamalla typen oksideja ympäröivästä ilmasta ja osallistuu näin aktiivisesti ilmaston suojeluun erityisesti kaupungeissa.

Itse peseytyvä pinnoite yhdistetään tuotantoprosessissa lasin pintaan pysyvästi. Pinnoitteessa oleva titaanioksidi toimii ainoastaan katalysaattorina, eli se ei kulu eikä vanhene. Itse peseytyvä -pinnoite on saatavissa kaikkiin ikkunaratkaisuihin.

LUE LISÄÄ:  Itsepuhdistuva lasi – Kun vaatimuksena helppohoitoisuus ja ekologisuus

Huurtumisen esto -lasi

Vaikka ikkunan ulkopinnan huurtuminen onkin merkki hyvin eristävästä ja toimivasta ikkunasta, se estää näköyhteyden ulos ja on myös esteettinen haitta. Huurtuminen ja sen jäätyminen voidaan estää käyttämällä ulkolasissa Huurtumisen esto -pinnoitetta. Ohut, läpinäkyvä pyrolyyttinen pinnoite lasin ulkopinnalla pitää ulkolasin pintalämpötilan korkeampana ja näin minimoi huurtumisen esiintymisen.

! Ikkunat luokitellaan tutun E-arvon avulla myös kodinkoneista tuttuihin energialuokkiin A-G, joista luokat A-D täyttävät tämänhetkisen asuinrakentamisen määräykset. A-luokka tarkoittaa energiakulutusta, joka on alle 85 kWh/m2/vuosi ja D-luokka enintään 145 kWh/m2/vuosi. E-arvo kertoo paljonko yksi neliömetri ikkunaa aiheuttaa lämmitystarvetta vuodessa. Esimerkiksi meidän HR 2+2 -ikkunan E-arvo 30 kWh/m2 kertoo, että yksi neliö tällaista ikkunaa kuluttaa vuodessa 30 kWh energiaa.

Huurtumisen esto -pinnoite on saatavissa kaikkiin ikkunaratkaisuihin.

Turvalasi

Turvalasia on rakennuslain mukaan käytettävä, jos lasin alareunasta on lattiaan 700 mm tai sen alle, jolloin siihen voi törmätä tai jos lasin takana on putoamisvaara. Kun ikkunan ulkopuolella on terassi tai kuisti, jolloin lasiin voi törmätä molemmilta puolilta, on sekä sisä- että ulkopuolella käytettävä turvalasia.

Turvalasit ovat lämpökarkaistuja tai laminoituja laseja sekä näiden yhdistelmiä, riippuen käyttötarpeesta.

Tavallisen 4 mm tasolasin paksuntaminen ei tee siitä turvalasia. Kun tavallista lasia kuormitetaan yli murtolujuuden, se lohkeaa teräviksi kappaleiksi ja viiltovammojen riski on erittäin suuri. Lämpökarkaistu turvalasi sen sijaan murenee pieniksi, vaarattomiksi lasimuruiksi. Laminoidussa turvalasissa lasinsirut pysyvät kiinni muovikalvossa ja minimoivat viiltovammojen riskin. 

  • Lämpökarkaistu lasi kestää raskaiden, ei-terävien esineiden suuria kuormia. Se kestää myös kovia potkuja ja ihmisen holtittoman kaatumisen. Lisäksi lämpöjännitysten aiheuttaman rikkoutumisen riski pienenee ratkaisevasti karkaistussa lasissa. 
  • Laminoitu turvalasi saa turvaominaisuutensa prosessissa, jossa kaksi tasolasia laminoidaan yhteen muovikalvon kanssa. Muovikerros tekee laminoidusta turvalasista sitkeän ja vaikeasti rikottavan, joten se sopii hyvin ikkunoihin, joista on suuri pudotus.

Turvalasin ominaisuus määräytyy ikkunan sijainnin mukaan, joten muista siis kertoa ikkunatilauksen yhteydessä, missä ikkunat sijaitsevat. Esimerkiksi saunan ikkunassa olisi hyvä olla aina sisäpuolella karkaistu lasi, jotta se kestää saunan lämpötilavaihtelun. 

Turvalasia käyttämällä voit luoda paljon päivänvaloa ja läpinäkyvyyttä sisältäviä, viihtyisiä ja turvallisia sisätiloja. 

Niitä käytetään mm. julkisivuissa, katoissa, lattioissa, ovissa, auloissa, porras- ja parvekkeiden kaiteissa, parvekelaseina, ulkotiloissa, väliseinissä, suihkukopeissa, kylpyhuonesisustuksissa, keittiöissä jne.

LUE LISÄÄ:  Turvalasi – Kun vaatimuksena kaatumis- ja rikkoontumisturvallisuus

Äänieristyslasi

Äänieristyslasin ansiosta voit avata seiniä ikkunoiden avulla päästääksesi sisään riittävästi päivänvaloa ja luodaksesi näköyhteyden ulos myös meluisilla alueilla, kuten teiden, junaratojen ja lentokenttien läheisyydessä.

Sisätiloihin kantautuvaa melua voidaan vähentää useilla rakennusteknisillä seikoilla, esimerkiksi ulkoseinien äänieristävyyden parantamisella, äänieristetyillä ikkunoilla ja ikkunoiden sijoittelulla.

Jo rakennettuun taloon lisää äänieristävyyttä saadaan helposti äänieristetyillä ikkunoilla.

Käyttämällä epäsymmetriaa ja eripaksuisia laseja ikkunan äänieristävyys paranee. Paksuntamalla lasia sen massa kasvaa, eivätkä ääniaallot saa sitä liikkeeseen yhtä helposti. Laminoimalla useita laseja yhteen saadaan lasia paksunnettua tehokkaammin, sillä kaksi 4 mm yhteen laminoitua lasia vaimentaa paremmin korkeataajuisia ääniä kuin 8 mm lasi. 

Turvalasin ominaisuus määräytyy ikkunan sijainnin mukaan, joten muista siis kertoa ikkunatilauksen yhteydessä, missä ikkunat sijaitsevat. Esimerkiksi saunan ikkunassa olisi hyvä olla aina sisäpuolella karkaistu lasi, jotta se kestää saunan lämpötilavaihtelun.

! Meidän oman äänieristysikkunamallisto HR Rauhan ikkunarakenne koostuu tehokkaasta MSEA 2+1 lasirakenteesta, jossa on kolmen paksuista lasia ja sopivasti ilmaväliä sekä välitilaa.

Eri paksuisten lasien äänieristävyys paranee sitä mukaa, kun lasien välimatka kasvaa. Erittäin tehokkaaseen ääneneristävyyteen (yli 50 dB) suositellaan ikkunarakennetta, jossa on sekä suuret ilmavälit että ääntä laimentavat välitilat. Tästä syystä avattava ikkuna on tehokkaampi äänieriste kuin kiinteä ikkuna.

Uudiskohteissa kannattaa pohtia karmisyvyyttä ja ikkunoiden sijaintia

Karmisyvyys vaikuttaa äänieristävyyteen. Alle 20 mm etäisyydellä olevien lasien eristävyysominaisuus on vielä pieni, mutta jo 80 mm lasietäisyydellä äänieristävyyttä saadaan kasvatettua jopa 6-10 desibeliä!

Ikkunan sijainnilla on myös merkitystä. Syvät ikkunasyvennykset heikentävät ikkunan äänieristävyyttä. Ikkuna olisikin viisainta äänieristävyyden kannalta sijoittaa linjaan julkisivun kanssa. Laminoidut lasit kannattaa asentaa huoneen puolelle, jolloin äänieristävyys ei heikkene edes pakkasella.

Sisustus- ja näkösuojalasi

Läpinäkyviä ja läpikuultavia laseja kuten silkkipainettuja laseja, mattalaminoituja, mattaetsattuja ja kuviolaseja käytetään antamaan pehmeää valoa ja yksityisyyttä tarpeen mukaan. Puhutaan usein maitolasista. Näitä usein käytetään sisääntulon tai pesutilojen yhteydessä.

Eri tekniikoiden avulla lasiin voidaan tehdä monimuotoisia ja erivärisiä kuvioita sekä muuttaa lasin läpinäkyvyyttä tai valon läpikuultavuutta.

Näkösuojalasin ansiosta sisälle ei näe, mutta auringonlämpö läpäisee kuitenkin lasin. Lämmönläpipäästöominaisutta voi hyödyntää esimerkiksi puolilämpimien tilojen lämmittämiseen, kuten autotallia tai pihamökkiä. 

Signaalilasi

Signaalilaseille voi olla tarvetta etenkin tiheään rakennetuilla kaupunkialueilla. Lasin avulla voidaan parantaa digitaalisten laitteiden toimintaa. 

LUE LISÄÄ: Signaalilasit