FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Itsepuhdistuva lasi on ratkaisu ikkunoihin, joita on vaikea pestä

Ikkunoihin voidaan asentaa pinnoite, joka yhdessä sadeveden kanssa tekee ikkunoista itsestään puhdistuvat. Itsepuhdistuva lasi tarvitsee toimiakseen vain auringonvaloa ja vähän vettä. 

Pilkington Activ -itsepuhdistuvaa lasia myydään sekä 4 mm:n että 6 mm:n paksuisena. Lasiin voidaan yhdistää myös auringonsuojaominaisuuksia.

Miten itsepuhdistuva lasi toimii?

Itsepuhdistuva Pilkington Activ -lasi on päällystetty näkymättömällä titaanioksidipinnoitteella, joka yhdessä ilmankosteuden kanssa aktivoi kemiallisen reaktion, kun lasiin kohdistuu auringon UV-säteilyä. Pinnoitteen avulla UV-valo irrottaa ja hajottaa lasin pinnalta kaiken orgaanisen lian, jonka sadevesi sitten huuhtoo pois. 

Pilkington Activ -lasin pinta on hydrofiilinen, mikä tarkoittaa, että vesi ei muodosta pisaroita vaan leviää tasaisesti koko lasipinnalla. Pintajännitys on vähäinen, jolloin sadevesi huuhtoo lian pois tehokkaasti. Vesi myös kuivuu nopeasti jälkiä jättämättä.

Milloin ikkunalasiin kannattaa valita itsepuhdistuva pinnoite?

Itsepuhdistuvaa Pilkington Activ -lasia voi käyttää kaikissa lasitettavissa paikoissa, esimerkiksi ikkunoissa, talvipuutarhoissa, lasijulkisivuissa ja lasikatoissa. 

Usein Activ-lasi valitaan korkealla oleviin tai isoihin ikkunapintoihin, kattoikkunoihin tai muutoin hankalassa paikassa sijaitseviin ikkunoihin, joita on vaikea päästä pesemään. Ikkunan koolla ei ole merkitystä.

Kuinka kestävä itsepuhdistuva pinnoite on?

Activ-lasin käyttöikä on yhtä pitkä kuin lasin yleensäkin. Pintakäsittely tekee lasista kovemman kuin vakiolasi, mutta pinta on herkkä teräville esineille, teräsvillalle ja hankaaville puhdistusaineille.

Mitä huoltoa itsepuhdistuva lasi vaatii?

Jos lasi on erittäin likainen, sade ei kestä pitkään tai sadevesi ei päädy lasin pintaan, lian saa nopeasti ja helposti pois vedellä huuhtomalla. Suihkepullolla suihkutettu vähäinen vesimäärä riittää, ikkunoita ei pidä ryhtyä huuhtelemaan puutarhaletkulla, jolloin vesi voi vahingoittaa rakenteita. Jos likaa on kertynyt oikein paksusti, tarvittaessa voi käyttää pehmeää kangasta ja mietoa pesuainetta. Lasin pinta aktivoituu pian uudestaan ja alkaa puhdistaa itseään.

Itsepuhdistuva ominaisuus toimii vain ikkunan ulkopinnalla, sisäpuolelta ikkunat on yhä pestävä käsin. Puitteiden ja karmien huolto tulee huolehtia normaaliin tapaan. Yleisiä ohjeita ikkunoiden huoltoon löydät täältä.