FI | EN | SE

Ohjeet ikkunoiden vuosihuoltoon

Huoltotaulukko

Huolto-ohjeet ikkunoille

Kaikkien ikkunoiden pinnat ja osat tulisi tarkistaa ja huoltaa vuosittain. Se on kätevää tehdä esimerkiksi ikkunoiden pesun yhteydessä. Huoltamalla ikkunoita säännöllisesti pidennät ikkunoiden käyttöikää ja saat ne näyttämään uusilta pidempään.  Huolellinen asennus ja huolto on myös takuun voimassaolon edellytys.

Tältä sivulta löydät ohjeet sekä ikkunoiden sisäpuolen että ulkopuolen huoltoon!


HR-Ikkunoilla on 2 vuoden takuu

Ikkunoiden tekninen takuu on 2 vuotta. Eristyslasielementtien tiiviystakuu 5 on vuotta. Tehtaalla pintakäsiteltyjen (ei suojakäsitelty) puu- ja puu-alumiini-ikkunoiden lahoamattomuustakuu on 10 vuotta. 

 Solarin kaihdintuotteiden takuuaika on 5 vuotta valmistukselle ja materiaalille. Takuu ei korvaa ulkoisista tekijöistä johtuvia vaurioita kuten esim. lintujen rikkomia hyttysverkkoja.

 Takuu alkaa tavaran toimituspäivämäärästä.

OTA yhteyttä takuuasioissa

Takuun kannalta tärkeää huomioitavaa:


1. Tarkista tuotteet heti toimituksen yhteydessä! Varmista jo ennen toimituksen kuittaamista, seuraavat asiat:

  • Toimitus sisältää kaikki tilatut tuotteet.
  • Kuljetuspakkaukset ovat ehjiä.
  • Ikkunat ja muut tuotteet ovat vahingoittumattomia.  

Mahdollisista kuljetusvaurioista on tehtävä aina merkintä rahtikirjaan. Vaurioiden valokuvaaminen nopeuttaa asian käsittelyä. 

Mikäli tuotteissa ilmenee pakkauksia avatessa piilovaurioita, ilmoita niistä tehtaalle puhelimitse tai sähköpostitse 7 päivän kuluessa. Mikäli ilmoitusta ei anneta säädetyssä ajassa, kuljetus ei vastaa näiltä osin lähetykseen kohdistuvista korjauskustannuksista.


2. Säilytä ikkunat oikein! 

Kuljetuspakkaus ei ole tarpeeksi suojaava säilytyspakkaus! Asennusta odottavat ikkunat on säilytettävä kosteudelta suojattuna ja irti maasta. Ulkovarastointia ei suositella viikkoa pidemmäksi ajaksi. Pidempiaikainen varastointi kuivassa tilassa suojattuna. 

Jos ikkunapaketteja täytyy siirtää, se tulee tehdä esimerkiksi kurottajalla. Liinoilla ei saa nostaa ilman nostopuomia. 


3. Anna ammattilaisen asentaa.

Takuu ei kata vahinkoja, jotka ovat syntyneet virheellisestä asennuksesta.


4. Huolto asennuksen jälkeen!

Ikkunoiden säännöllinen huolto on takuunalainen asia, joten perehdy alla oleviin huolto-ohjeisiin. Lahoamattomuustakuu on voimassa vain, jos kunnostusohjeita on noudatettu ja kosteuden tulo rakenneosiin on estetty.


Lataa ilmainen vuosihuoltotaulukko!

Ikkunoiden vuosihuoltotaulukon avulla pysyt kätevästi perillä siitä, onko kaikki huollot tehty ajallaan. Lataa ja tulosta maksuton vuosihuoltotaulukko ja kiinnitä se vaikka siivouskaapin oveen! 

Lataa vuosihuoltotaulukko

Ikkunoiden sisäpintojen huolto

Riittävä pesutiheys ikkunoille määräytyy yleensä sen perusteella, kuinka likaannuttava ikkunan ympäristö on. Kannattavinta on puhdistaa liat silloin, kun ne irtoaa lasipinnalta helpoiten. Eli usein ja kevyesti, mitä harvoin ja työläämmin.

Lasipinnat

  • Lasipinnoille kerääntyvä lika on hyvä poistaa kerran vuodessa yleisesti ikkunanpesuun tarkoitetuilla puhdistusaineilla. Liuottimia voi käyttää ainoastaan erityistapauksessa lasipinnan puhdistukseen. Huolehdi, että valuva pesuvesi ei pääse vaurioittamaan maalipintoja tai lasitusmateriaaleja.
  • Uusien ikkunoiden lasien pintaan on saattanut jäädä esimerkiksi imukupin jälkiä, jotka näkyvät pestäessä tai lasin huurtuessa. Jälki on imukuppinostimen jättämä rasvajäämä, joka on toisinaan haastava saada pois yhdellä pesukerralla. Imukuppijälki poistuu kuitenkin useamman pesukerran ja haihtumisen vaikutuksena ajan kuluessa. Tehokeinona voit kokeilla apteekeista saatavan sitruunahapon ja vesiseoksen yhistelmää imukuppijälkien poistamisessa.
  • Yli 1,3m leveitä ikkunapuitteita on tuettava avauksen aikana saranoiden kuormituksen helpottamiseksi. Rasitus voi aiheuttaa lasin reunoihin hiushalkemia, joista lasi saattaa lähteä säröytymään.
  • Ikkunoita suljettaessa on huomioitava, että myös ikkunalukot tulee sulkea huolellisesti. Auki jäänyt lukko voi aiheuttaa vedon tuntua ja ikkunan huurtumista, eikä ikkuna myöskään ole enää tiivis.


Karkaistut lasit naarmuuntuvat tavallista tasolasia herkemmin

Vaikka karkaistu lasi kestää tavallista tasolasia paremmin mekaanista rasitusta, niin se naarmuuntuu helpommin. Tämä on huomioitava erityisesti ikkunoita pestäessä. Lasin pääasiallinen koostumus on kvartsihiekkaa, johon on lisätty pehmentäviä aineita. Koska lasin kovuus on alhaisempi kuin hiekan, eli luokkaa 6-7 Mohsin asteikolla mitattaessa, niin ikkuna naarmuuntuu kaikesta hiekkaa kovemmilla aineilla hangatessa. Näitä ovat mm. ikkunanpesulasta sekä esimerkiksi toinen lasi. Täältä voit lukea lisää karkaistun lasin pesuohjeista.

Pintakäsittely

  • Maalatut pinnat on syytä puhdistaa puolen vuoden välein sekä aina tarvittaessa.
  • Pesuun käytetään emäksistä yleispesuainetta, kuten astianpesuaine. Käytä vähän vettä ja vältä hankaamista.

Tiivisteet

  • Tiivisteiden kunnossapidon tarkoituksena on huomata ja estää haitallinen ilmavuoto ikkunan karmin ja puitteen välistä. Ilmavuoto aiheuttaa vedontunnetta, energiankulutuksen kasvua, kosteuden  tiivistymistä ikkunaan ja siten mahdollisesti pinnoitevaurioita.
  • Säännöllinen puhdistus  ja tarkistus on tarpeen ikkunanpesun yhteydessä. Vaurioitunut tiiviste on vaihdettava uuteen vastaavaan. Jos tiiviste on irronut, se painetaan takaisin uraansa. Mahdollinen silikonisauma korjataan tarvittaessa silikonimassalla.

Helat ja painikkeet

  • Ikkunan helojen kunnossapidon tarkoituksena on varmistaa puitteiden, lukkojen ja muiden helojen kevyt toimivuus sekä käyttöikän pidentäminen.
  • Tarkista vuosittain painikkeiden ja puitelukkojen pintahelat, että ne ovat tukevasti kiinni. Tarvittaessa kiristä ruuvit.
  • Helojen liikkuvat osat on suositeltavaa öljytä vähintään kerran vuodessa. Voiteluun käytetään lukkoöljyä tai ompelukoneöljyä. Aukipitolaite öljytään aina tarvittaessa. Voitelun puute kuluttaa saranoita ja lukkoja ja aikaa myöten löysyttää niitä.

Kaihtimet

  • Kaihtimiin kertyy pölyä ja kärpästen eritteitä. Pölyt voidaan poistaa kevyesti pölyhuiskulla.
  • Kaihtimien pesuun voi käyttää kaupasta saatavia yleispuhdistusaineita, joissa ei ole hankaavia aineita sisältäviä pesuaineita. Kaihdinten ollessa alhaalla sulje ne ja pyyhi kaihtimet yhdensuuntaisella liikkeellä pitäen toisella kädellä kaihtimen reunoja paikallaan. Kun koko kaihdinalue on pyyhitty, käännä kaihtimet toisinpäin kiinni ja toista menetelmä.

Hyönteispuitteet

  • Jos mahdollista, hyönteispuitteet kannattaa ottaa pois talveksi. Jos hyönteispuitteita ei poisteta talveksi, tulee verkko puhdistaa niihin mahdollisesti tarttuneista hyönteisistä ja kasvien siemenistä. Lintujen talviruokinta-aikana linnut saattavat vaurioittaa verkkoa etsiessään ja nokkiessaan siihen mahdollisesti kiinni jäänyttä ravintoa.
  • Hyönteispuitteessa olevan verkon voi pestä haalealla astianpesuainevedellä.

Korvausilmaventtiili

  • Ikkunakarmissa olevan ulkoilmaventtiilin puhdistuksen tarkoituksena on varmistaa korvausilman hygienisyys ja riittävä hengitysilman määrä.
  • Ulkoilmaventtiilin läpi virtaavasta ulkoilmasta kerääntyvä lika ja pöly tulee poistaa kahdesti vuodessa. Huoltotoimenpiteellä varmistetaan virtausaukkojen auki pysyminen ja estetään bakteerien ja sienten kasvu venttiilin sisällä.
  • Bioben korvausilmaventtiilin suodatusosan voi pestä saippuavedellä. Ilmakanavan voi imuroida mahdollista äänenvaimenninta vahingoittamatta.
  • Biobe-seinäventtiilin suodattimen vaihtamista suositellaan vähintään kahdesti vuodessa. Korvausilmaventtiilien vaihtosuodattimet tilataan suoraan www.biobe.fi.

Ikkunat voi pestä myös pakkasella tai kylmällä ilmalla. Lue täältä vinkit kylmän ilman ikkunanpesuun!

Henkilökunta

Ikkunoiden ulkopuolen huolto

  • Alumiinipinnat ovat lähes huoltovapaat. Ilman epäpuhtaudet on syytä pestä vähintään vuoden välein värin haalistumisen estämiseksi. Värin haalistumista aiheuttavat mm. liikenteen pöly, noki ja ympäristösaasteet.
  • Jos maalatun ikkunan pintaan ilmestyy halkeamia tai lohkeamia, tulee ne käsitellä ympäröivän maalipinnan hilseilyn estämiseksi.
  • Maalaamattomat ikkunat on syytä käsitellä vuosittain puunsuoja-aineella, joka antaa lahon-, sinistymisen- ja homeenestosuojan.
  • Täältä voit lukea Teknosin oman puuikkunoiden ulkopinnoille tarkoitetun huolto-ohjeen.

Puuikkunoiden huolto-ohje

Puuikkunoiden kunto on hyvä tarkistaa vuosittain. 
Etenkin talon eteläpuolella olevat tai muuten säärasitukselle joutuvat ikkunat voivat tarvita huoltotoimenpiteitä.

Lue puuikkinoiden huolto-ohjeet