FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Kuinka mittaat ikkunan ikkunatilausta varten 

Uudet ikkunat ovat energiatehokkuudessaan ylivoimaiset vanhoihin verrattuna, joten niihin investointi maksaa itsensä ajan kanssa takaisin muun muassa säästyneiden lämmityskustannuksien muodossa. Kun suunnittelet ikkunaremonttia, niin ensimmäinen askel on ikkunoiden mittaus.

Maksuton ikkunan mittauspalvelu ei velvoita sinua ikkunatilaukseen.

Voit kysyä myös maksutonta mittauspalvelua!

Helppo ja varmin tapa mitata ja tilata uudet ikkunat on HR-Ikkunoiden ikkunaremonttipaketti, jossa ikkuna-asentajamme käy mittaamassa vaihdettavat ikkuna-aukot ja määrittämässä ikkunoiden avaussuunnat ja mahdolliset lisävarusteet. Palvelu on saatavissa alueilla, missä yhteistyökumppanimme toimivat.

Nopeimmin selviät ikkunaremontista tilaamalla ikkunat paikoilleen asennettuna. Ammattilaisiltamme yhden ikkunan vaihto sujuu niin nopeasti, että ikkunaremontin voi ajoittaa myös talviajalle.

Jos ikkunat asentaa itse on syytä muistaa, että ikkunoiden takuu ei kata asennusvaiheen virheistä johtuvia vikoja.

Näin mittaat itse ikkunat

Käy läpi kodin jokaisen huoneen ikkunat ja ota niistä mitat alla olevien ohjeiden mukaan. Käy myös läpi jokaisen ikkunan käyttötarve sekä muutostoiveet. 

Kun teet ikkunatilauksen, on tärkeää mitata tarkasti ja kertoa selkeästi, mikä mitta on kyseessä, jotta saat oikeankokoiset ikkunat.

Ikkunan mittausohje.

Mitä pitää tietää ikkunan mittaamisesta

 • Ikkunoiden koko ilmoitetaan millimetreinä (leveys x korkeus).
 • Mittaa jokaisesta ikkunasta karmin leveys, korkeus ja syvyys.
 • Eristyssaumalle pitää jättää asennusvaransa, joten ikkuna-aukon ja ikkunakarmin väliin pitää jäädä joka reunaan 15 mm rako. Eli jos ikkuna-aukon leveys on 1500 mm, niin ikkunan leveys on silloin 1470 mm.
 • Muista huomioida mitattaessa, että ulkopuolen vesipellitykseen pitää saada vähintään 15 asteen kaato. Tämä pitää huomioida ikkunan korkeutta mitattaessa. 
 • Ikkunakarmin mitta ja ikkuna-aukon mitta on eri. Muista ilmoittaa selkeästi kummat mitat kerrot ikkunavalmistajalle ikkunatilausta tehdessä.

Etene ikkunoiden mittaamisessa näin:

Etene ikkunoiden mittaamisessa näin:


1. Poista ikkunalistat

Poista ensin listat ikkunan ympäriltä, jotta saat ikkunan karmin kunnolla esille ja näet karmin kokonaisuudessaan. Jos listojen poistaminen ei ole mahdollista, joudut arvioimaan, paljonko ikkuna menee listojen alle. Listan alle olisi hyvä kurkistaa edes jostain kohtaa, jotta tiedät paljonko listat suunnilleen ikkunaa peittävät.

2. Mittaa ikkunan karmi

Mittaa ikkunan karmin leveys, korkeus ja syvyys. Ota mitat aina ikkunakarmin ulkoreunasta ulkoreunaan. Puitteita ei tarvitse mitata, sillä ikkunavalmistaja valmistaa ne karmin mittojen mukaan.

Huom! Karmi tarkoittaa sitä ikkunan puurunkoa, joka kiinnitetään seinään. Puite taas on ikkunalehti, jossa lasit ovat kiinni.

3. Mittaa ikkuna-aukko

Ikkunan oikeat leveys- ja korkeusmitat ovat 30 mm pienempiä kuin seinässä oleva ikkuna-aukko. Jos mahdollista, mittaa myös asennusaukon leveys ja korkeus. Vanhojen talojen kohdalla on hyvä tarkistaa seinärakenteiden kunto asennusaukon ympäriltä irrottamalla vuorilautoja. 

4. Kirjaa mitat ylös

Muista merkitä mitat selkeästi ylös. Kirjaa aina mistä ikkunasta on kyse ja onko mitta ikkuna-aukolle vai ikkunankarmille.

5. Mittaa kaikki ikkunat

Mittaa kaikki uusittavat ikkunat, jotta ei tule yllätyksiä. Jokainen ikkuna on omansa ja erilaiset seinärakenteet sekä asennustavat voivat tuoda muutoksia mittoihin.

Ota meihin yhteyttä!

Jos yhtään epäröit tai et ole varma mitoista, niin käänny sinua lähimmän ikkuna-asentajan puoleen. Itse mitatuilla ikkunoilla ei ole mittavirheen vuoksi tehtävää palautusoikeutta.

Ikkunan käytettävyyttä voi parantaa esimerkiksi avausuunnan vaihdolla tai suurentamalla tuuletusikkunaa.

Ikkunamittauksen jälkeen 

Kun sinulla on ikkunoiden mitat selvillä voit siirtyä seuraavaan ikkunaremontin vaiheeseen. Käy ainakin alla oleva lista läpi ja mieti mitä muutoksia ikkunoihin tarvitaan tai halutaan. Kirjaa huomiot jokaisen ikkunan kohdalle erikseen.

 • Kannattaisiko vaihtaa kiinteän ikkunan tilalle avattava ikkuna tai päinvastoin?
 • Haluatko ikkunaan tuuletusikkunan tai suurentaa vanhaa tuuletusikkunaa?
 • Olisiko ikkunan avaussuuntaa eli kätisyyttä syytä vaihtaa toimivammaksi?
 • Tarvitseeko ikkunassa olla sälekaihtimet? Millaiset?
 • Entä hyönteisverkkoa, jos ikkuna on avattava?
 • Tarviiko ikkunaan ilmanvaihtoventtiilin? Jos talossa on painovoimainen ilmanvaihto, ilmanvaihtoventtiili on usein tarpeen.

Lataa ja tulosta ikkunaremontin työkirja!

Työkirjasta saat tarkempia ohjeita ikkunaremontin suunnitteluun ja se  auttaa sinua etenemään projektissa loogisesti ja tehokkaasti. Näin varmistat, että saat parhaat mahdolliset ikkunat kotiisi!

Lataa ilmainen työkirja

Lasivalinnalla vaikutat sisäilmatilan lämpötilaan ja lämmityskustannuksiin.

Ikkunalasit, millaiset valita?

Seuraava vaihe on se, mistä suurin energiansäästö ikkunassa tulee, eli ikkunan lasiominaisuuksien valinta. 
Turvalasi rakennusmääräysten mukaan

Turvalasi on määräysten mukaan oltava, jos lasin alareunasta on matkaa 700 mm tai alle lattiaan tai maahan. Turvalasin ominaisuus määräytyy ikkunan sijainnin mukaan, joten muista siis kertoa missä ikkunat sijaitsevat.

Saunan ikkunassa olisi hyvä olla aina sisäpuolella karkaistu lasi, jotta se kestää saunan lämpötilavaihtelun.

Auringonsuojalasin hyödyt

Etelän ja lännen puolelta aurinko paistaa ikkunoiden läpi kuumasti, joten jos haluat pitää huoneilmasi viileämpänä, on auringonsuojalasi silloin hyvä vaihtoehto. Lasin pinnassa on näkymätön pinnoite, joka vähentää auringon lämpöenergian läpäisyä. Näin voit pitää säleverhot auki aurinkoisinakin päivinä.

Valitse energiatehokkaat ikkunat

Jos haluat panostaa energiatehokkuuteen, meiltä löytyy loistavat vaihtoehdot perusmalli MSEA (u-arvo 0,98) ikkunan lisäksi.

 • HR-ENERGY, U-arvo 0,8
 • HR 2+2, U-arvo 0,55

Äänieristystä ikkunoihin etsiville

Liikenteen kova melu, viereinen junarata tai lentokenttä voi aiheuttaa ikävää äänisaastetta kodin ikkunoista. Hiljaisuutta kotiin saa valitsemalla äänieristävät ikkunalasit, kuten:

 • MSEAL normaalia paksummilla laseilla (esim. 6 mm)
 • HR RAUHA (MSEAL 2+1)

Myös karmisyvyydellä voi avattavissa ikkunoissa vaikuttaa ääneneristykseen. Jo 80 mm lasietäisyydellä äänieristävyys voi kasvaa jopa 6-10 desibeliä! 

Näkösuojaa ja valoa etsatulla lasilla

Maito- tai kuviolasitus ikkunoissa antaa tilaan pehmeää valoa sekä yksityisyyttä tarpeen mukaan. Valitse esimerkiksi sisääntulon tai pesutilojen yhteyteen.

Näkösuojalasin ansiosta sisälle ei näe, mutta auringonlämpö läpäisee kuitenkin lasin. Lämmön läpipäästöominaisutta voi hyödyntää esimerkiksi puolilämpimien tilojen lämmittämiseen, kuten autotallia tai pihamökkiä.

Perusikkunalaseillakin saat mukavuutta asumiseen

Jo perusikkunalaseilla saat parannettua ikkunoiden käyttömukavuutta, vähennettyä vedontunnetta ja säästöä lämmityskustannuksiin. Puualumiini-ikkunoiden käyttöikä on oikein huollettuna noin 50 vuotta, joten hyötyvuosiin nähden ikkunaremontin hinta jää aika pieneksi. 

 • MSEAL, U-arvo 0,98
 • HR Energy, U-arvo 0,8
 • HR 2+2, U-arvo 0,5
 • MEKA 3K, U-arvo 0,68 (kiinteä ikkuna)

Valitse haluamasi ikkunamalli ja lasiominaisuudet sekä lisävarusteet kirjaamalla ne itselle ylös.

Lue lisää ikkunalaseista lasioppaastamme. Tarvittaessa autamme mielellämme jo tässä vaiheessa. Ota vain rohkeasti yhteyttä. 

Omakotitalo, johon vaihdettiin 8 MSEAL-ikkunaa ja ulko-ovi.

Ikkunatilauksen tekeminen

Kun olet mitannut kaikki tarvittavat ikkunat ja selvittänyt niiden käyttötarkoituksia ja lisävarusteiden tarpeellisuutta, kirjaa tiedot ylös. Tarkenna aina, onko mitta ikkuna-aukolle vai ikkunankarmille.

Seuraavaksi voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme tai liittää tiedot suoraan tarjouspyyntölomakkeeseemme ja lähettää meille tarjouspyynnön ikkunoistasi. Pian saatkin meiltä tarjouksen, josta näet uusien ikkunoiden ja mahdollisten lisävarusteiden hinnan. Tarjous ei sido sinua mihinkään.

Ota rohkeasti yhteyttä!