Lämpökäsittely tekee puusta kestävämpää luonnollisesti ilman kemikaaleja
Lämpökäsittelyllä puutavaralle saadaan parempi biologinen kestävyys ja alhaisempi kosteuseläminen ilman haitallisten kemikaalien käyttöä.
Lämpökäsittely muuttaa puun fyysistä ja kemiallista koostumusta monella rakentamisen kannalta hyödyllisellä tavalla. Lämpökäsittely myös poistaa puusta pihkan.
Puun väri muuttuu lämmön vaikutuksesta siten, että puumateriaalin väri muuttuu kauttaaltaan jolloin lämpökäsitelty puutavara on ”läpivärjätty”. Näin voidaankin saada aikaan kauniita jalopuun sävyjä työstettävään puuhun.
Valmistusprosessi perustuu lämpökäsittelyyn ja kosteuden tasaannutukseen. Puun kosteus tasaannutetaan käyttökohteen mukaan.
Lämpöpuun yleisimmät käyttökohteet sisätiloissa ovat saunat, paneloinnit, lattiat ja kalusteet. Ulkokäytössä ulkoverhoukset, terassit ja aidat.
Puusepänteollisuudessa lämpökäsitellystä puusta valmistetaan monenlaisia tuotteita, kuten ikkunoita, ovia, kylpytynnyreitä yms.
Parempi säänkesto ja mittapysyvyys
Lämpökäsittelyssä puun lahon- ja säänkesto sekä lämmöneristysominaisuudet paranevat ja kosteuseläminen pienenee. Lämpökäsittely vaikuttaa puun ravinteikkuuteen jolloin se on vaikeammin tuholaisten ja pieneliöiden hyödynnettävissä, joten se kestää paremmin ilman että puuta tarvitsee kyllästää myrkyllisillä aineilla.
Lämpökäsitelty puu ei ime itseensä vettä niin paljoa ja puun mittapysyvyys on parempi. Tuotteet säilyttävän paremmin muotonsa vaihtelevissa sääolosuhteissa, kun puu ei turpoa ja kutistu sään vaihdellessa.
Puun kovuuteen lämpökäsittely ei juurikaan vaikuta, mutta se jonkin verran heikentää puun taivutus- ja halkaisulujuutta.
Kaunis sävy lämpökäsittelyllä
Korkeassa lämpötilassa puu läpivärjäytyy tummemman ruskeaksi. Lämpövärjätty puu onkin kauniin ulkonäkönsä puolesta hyvä kotimainen vaihtoehto eksoottisille jalopuille.
Myös lämmöneristävyys paranee!
Tiheyden pienentymisen ansiosta lämpökäsitelty puu eristää lämpöä ja ääntä jopa 30 % paremmin kuin käsittelemätön puu. Lämpökäsitellyn puun tiheys on pienempi, puu on kevyempää ja sen työstäminen on mekaanisesti helpompaa.
Lämpökäsitellyn puun raaka-aineena käytetään kotimaista mänty- ja kuusisahatavaraa. Puusta ei synny haitallisia päästöjä ympäristöön ja elinkaarensa päätteeksi lämpökäsitelty puu voidaan hyödyntää esimerkiksi polttamalla.
HR-Ikkunat valmisti Lapuan seurakuntatalon ikkunat lämpökäsitellystä puusta
Lapuan seurakuntatalo sijaitsee aivan Lapuan tuomiokirkon tuntumassa. Rakennuksessa on seurakunnan toimistojen ja työhuoneiden lisäksi varhaiskasvatuksen tiloja sekä salit ja keittiö erilaisia tilaisuuksia varten.
Seurakuntatalo valmistui vuonna 1954 ja sitä on saneerattu vuosina 1996 ja 1999. Rakennus on museoviraston suojelema kohde eli saneeraukset on tehty vanhaa kunnioittaen museoviraston valvonnassa.
HR toimitti taloon ikkunat, jotka on valmistettu lämpökäsitellystä puusta. Ikkunat on maalattu valkoiseksi rakennuksen alkuperäisen ilmeen mukaan.
Lämpökäsitelty puu on hyvä valinta, kun halutaan vaalia kohteen arkkitehtuuria kestävyydestä tinkimättä
Puuikkuna on moneen kohteeseen ainoa oikea valinta, kun halutaan säilyttää rakennuksen alkuperäinen tunnelma. Puuikkuna on kuitenkin altis säärasitukselle ja vaatii säännöllistä huoltoa.
Lämpökäsittely lisää hintaa, mutta tällaisessa kohteessa, missä ikkunoiden vuosittainen huoltaminen olisi kohtuuttoman työlästä, lämpökäsitelty puu on hyvä ja kustannustehokas materiaalivalinta.
Lämpökäsitelty puu ikkunoissa:
- Puu on kuivempaa kuin "normaali" puu ja kolhiintuu siten helpommin joten asentaminen täytyy tehdä huolellisesti, ettei karmeihin synny vaurioita.
- Ikkunoiden pesu sujuu helposti kaikkina vuodenaikoina, koska puu ei turpoa ilmankosteuden vaikutuksesta
- Maalin pysyvyys riippuu tehdasolosuhteista, kuten kosteustasapainosta, missä pintakäsittely on tehty sekä miten huolellisesti pohjustus ja maalaus on suoritettu
- Pihkattomuus vähentää huoltotarvetta
HR-Ikkunat suunnitellaan yksilöllisesti kohteeseen
Lapuan seurakuntatalolle tarvittiin paljon ja monenlaisia ikkunoita! HR-Ikkunat on hyvä valinta ikkunoiden valmistajaksi tämänkaltaisiin hankkeisiin, koska pystymme toteuttamaan tehtaallamme ikkunoita mittatilaustyönä kustannustehokkaasti.
Lue lisää tehtaamme toiminnasta tästä blogikirjoituksesta.
Lähdeviitteet:
Mänty, Erik 2019. Lämpöpuun soveltuvuus ikkunoiden valmistuksessa. Opinnäytetyö. Lahti: Lahden ammattikorkeakoulu. Prosessi- ja materiaalitekniikan koulutusohjelma. Linkki aineistoon:
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/261532/Erik_Manty.pdf?sequence=2&isAllowed=y