FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Mikä on riittävä määrä lasipintaa kodissa?

Mikä on riittävä määrä lasipintaa kodissa?

Ikkunoiden koon ja määrän valintaan vaikuttavat oleellisesti rakennuksen tyyppi – onko kyseessä ympärivuotisessa käytössä oleva omakotitalo vai kesäkäytössä oleva vapaa-ajan asunto tai mökki. Valintaan vaikuttavat myös esimerkiksi ilmansuunta sekä pihan näkymät. Ikkunoilla on merkittävä rooli myös kodin sisustuksessa. Ne määrittävät talon tyylisuunnan sekä kokonaisten asuinalueiden arkkitehtuuria. Ikkunoita valittaessa kannattaakin kiinnittää huomiota sekä ikkunoiden tekniseen, että esteettiseen puoleen. 

Suuret ikkunat ovat suosiossa

Uudisrakentamisessa suuret ikkunapinta-alat ovat olleet jo pitkään vallitseva trendi. Kun ympäröivä luonto halutaan osaksi asumista, suositaan suuria maisemaikkunoita. Usein saatetaan ajatella, että lämmityskulut nousevat, mitä suuremmat ikkunat valitaan. Ikkunoiden nykyaikaiset laatuvaatimukset kuitenkin varmistavat, ettei energia pääse karkaamaan.

Näin ollen suuria ikkunoita ei siis tarvitse suotta ujostella! Täältä voit lukea lisää ikkunoiden energiatehokkuudesta.

Toisaalta myös ehjää seinäpintaa tarvitaan kodissa, jotta esimerkiksi kirjahyllyt ja kaapistot pääsevät oikeuksiinsa. Kodin kalustettavuutta voidaan helpottaa esimerkiksi sillä, että suurten maisema-ikkunoiden sijaan käytetään 60-luvun tyylisiä vaakasuuntaisia ikkunoita. Tällöin huonekaluja voidaan sijoittaa paremmin myös ikkunan kohdalle.

Miellyttävätkö enemmän suuret maisemaikkunat vai perinteisemmät ratkaisut?