FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Syöte-Huvilat vie menestyksekkäästi suomalaista hirsirakentamista ulkomaille

Syöte-huvilat on valmistanut asiakkailleen jo 4000 hirsirakennusta monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Myynnistä noin 50% suuntautuu ulkomaille, etupäässä Eurooppaan ja Japaniin. Mikä on kansainvälisen menestyksen salaisuus? Siitä kertoo meille perheyrityksen toimitusjohtaja Mikko Puurunen, joka ottaa vierailijat lämpimästi vastaan tehtaan toimitiloissa Saarijärvellä.

Pohjois-Suomalainen perheyritys löysi paikkansa kansainvälisiltä markkinoilta 

Syöte-Huvilat on perustettu Pudasjärvellä, mutta liki 40 vuotta sitten toimintaa laajennettiin Saarijärvelle, minne hirsihuviloiden rakennustoiminta vakiintui sukupolvenvaihdoksen myötä. Perheyritys työllistää noin 15 henkeä ja valmistaa hirsirakennuksia sekä kotimaisille että ulkomaisille asiakkaille. 

Suomalaiselle hirsirakentamiselle on kysyntää ulkomailla ja vuosien saatossa kansainvälisestä myynnistä on tullutkin merkittävä osa Syöte-Huviloiden liiketoimintaa. Viimeisin toimitus on lähtenyt Israeliin ja eniten asiakkaita on pohjoismaiden lisäksi Kreikassa, Japanissa ja Saksassa, mihin on lähdössä jo 201. rakennus samalle asiakkaalle. 

Kokemukset kansainvälisestä yhteistyöstä ovat olleet positiivisia ja Puurusen mukaan hankalia asiakkaita ei ole ollut juurikaan. Vuodet ovat olleet antoisia, kun on saanut tutustua monenlaisiin persooniin ja on syntynyt paljon hauskoja tarinoita kerrottavaksi. 

- Toimivat asiakassuhteet sekä kotimaassa että ulkomailla perustuvat siihen, että asiakkaiden tarpeita kuunnellaan ja hyväksytään se, että kulttuurierot vaikuttavat ihmisten toimintatapoihin, Puurunen kertoo korostaen kärsivällisen ja suvaitsevaisen asenteen merkitystä.

Käytännön haasteet ja vientiin liittyvä byrokratia on pystytty ratkomaan yhteistyössä kuljetusliikkeiden kanssa, jotka auttavat ja neuvovat käytännön asioissa. Asiat ovat edenneet mutkattomasti ja tyytyväisten asiakkaiden myötä ulkomailta tullut kysyntä on kasvanut itsestään ilman erityistä panostusta myyntiin ja markkinointiin.


Kotimaista puuta

Rakentamisessa käytetyt hirret tulevat normaalisti sahatavarana sahoilta eri puolelta Suomea. Korona-aikaan puuta sahattiin myös lähimetsistä ja jalostettiin itse tukista alkaen.

Talot lähetetään asiakkaalle puuosatoimituksena, eli hirret, ovet ja ikkunat ynnä muut puuosat toimitetaan tontille. Asiakas hoitaa yleensä rakentamistyön itse, mutta tarvittaessa tarjotaan apua ja järjestetään kirvesmies paikalle.

Suunnittelutyö sisältyy hintaan

Jokainen talo suunnitellaan asiakkaan toiveiden mukaan ja suunnittelutyö kuuluu talopakettiin. Ideat muuntuvat suunnitelmiksi insinöörin koneella. 

Rakennusinsinööri Jari Iso-Aholan toimenkuvaan kuuluu myös 3D-havainnekuvien tekeminen. Näin ideat havainnollistetaan asiakkaalle ja suunnitteluvaiheessa on helppo tehdä muutoksia, jos jokin rakenne talossa ei näytäkään toimivalta.

Hirsirakennuskilpailun voitto Japanissa

Yksi Syöte-Huviloiden upeimpia kohteita on 650-neliöinen mielenterveysklinikka Naganon lähellä. Japaniin lähetettiin valtava hirsirakennus, jonka suunnittelu oli erittäin haastavaa rakennuksen koon ja seinärakenteen takia: runko tehtiin kauttaaltaan tuplahirsiseininä. 

Hankkeen massiivisuutta kuvaa sekin, että hirsien yhteispituus oli 9,4 kilometriä ja niiden kuljettamiseen tarvittiin 7 merikonttia. Toimitus piti sisällään vain hirsikehikon, katto ja muut osat valmistettiin Japanissa.

Näyttävä rakennus voitti Japanin Maa-, infrastruktuuri- ja liikenneministeriön järjestämän valtakunnallisen hirsirakennuskilpailun. Tilaaja oli erittäin tyytyväinen työhön ja suunnitteilla oli toisen vielä mahtipontisemman rakennuksen toimitus, mutta koronan aiheuttama kriisi laittoi projektin jäihin. Tulevaisuus näyttää päästäänkö hanke vielä toteuttamaan.

HR-Ikkunoitakin toimitetaan ulkomaille Syöte-Huviloiden mukana

Syöte-Huviloiden ja HR-Ikkunoiden välinen yhteistyö on kestänyt jo 20 vuotta ja muun muassa viimeisin Israeliin lähetetty toimitus sisälsi HR-ikkunat. Erityistä kiitosta HR-Ikkuna saavat Puuruselta näistä asioista:

  • Toimitusten laatu on tasaista ja reklamoitavaa on hämmästyttävän vähän.
  • Toimitusajat pitävät ja tavara on sitä, mitä on luvattu. 
  • Asioiden hoitaminen pienemmän tehtaan kanssa on sujuvaa, koska aina saa heti yhteyden suoraan myyntitiimiin, joka on tilanteen tasalla. Tällä on suuri merkitys hankkeiden etenemisessä, jos matkan varrella tulee yllätyksiä. 

HR-Ikkunat onkin hyvä valinta yhteistyökumppaniksi kaikenlaisiin rakennushankkeisiin, koska tuotantomme on joustavaa ja palvelemme jokaista asiakasta yksilöllisesti. HR-ikkunat valmistetaan kustannustehokkaasti mittatilaustyönä.

Lue lisää tehtaamme toiminnasta