FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Ikkuna-aukon suurentaminen

Samalla kun tekee ikkunaremonttia saattaa tulla miettineeksi myös ikkuna-aukkojen suurentamista isompia ikkunoita varten.

Lisää valoa kotiin voi saada nykyisten ikkuna-aukkojen suurentamisen lisäksi myös puhkaisemalla seinään kokonaan uusi ikkuna-aukko tai korvaamalla vierekkäiset ikkunat yhdellä isolla ikkunalla. Ikkuna-aukosta voidaan suurentaa myös oviaukko, jolloin lasiovesta saadaan valon lisäksi käynti esimerkiksi terassille tai puutarhaan.

Ennen kuin teet seinään isompaa reikää, muista kuitenkin nämä lakisääteiset seikat:

  • Kun seinässä olevia aukkoja suurennetaan niin luonnollisesti talon ulkonäkö muuttuu ja tähän saattaa tarvita rakennus- tai toimenpideluvan. (126 a §)
  • Myös seinien tukirakenne muuttuu, joten on selvitettävä, vieläkö seinät jaksavat kantaa kattoa ja runkorakenteita. (117 §)
  • Sähkö- ja vesijohtojen sijainnit on huomioitava, mikäli ne menevät ihan nykyisen ikkunan vierestä. 
  • Jos ikkunat tulevat lähelle lattianrajaa, tarvitaan niihin mahdollisesti turvalasit. Turvalaseista voit lukea lisää täältä.
  • Lisätietoa ikkuna-aukkojen suurentamisen vaatimasta rakennemuutoksista löydät rakennuslainsäädännöstä.

Mistä aloittaa käytännössä rakennuslupaprosessin selvittäminen?

Turvallisinta on edetä siten, että ensin selvität oman kuntasi rakennusvalvonnasta tai rakennustarkastajalta, mitä lupia tarvitset. Koska omakotitalonkin rakenteisiin kajoaminen on luvanvaraista ja rakennemuutokset vaativat ammattitaitoisen rakennesuunnittelijan tekemät suunnitelmat ja piirustukset, seuraavaksi sinun on syytä hankkia pätevä rakennesuunnittelija. Teetä rakenne- ja lupapiirustukset ja hanki vastaava työnjohtaja, jos luvat sitä edellyttävät. Tämän jälkeen on haettava rakennus- tai toimenpidelupa. Kaikki lupiin liittyvät ilmoitukset kannattaa hoitaa yhdessä vastaavan työnjohtajan ja rakennusvalvonnan kanssa. Myöntävän lupapäätöksen jälkeen on aika tilata tarvittavat ikkunat ja ovet sekä niiden asennus. 

Autamme mielellämme teidän kotiinne sopivien ikkuna- ja ovivalintojen tekemisessä. Jättämällä meille tarjouspyynnön jo tässä vaiheessa, saat hyvissä ajoin tuntumaa muutostöiden kokonaiskustannuksiin. Ikkunamalleihimme voit tutustua täällä. Ota yhteyttä, palvelemme mielellämme!

p. (08) 466 320 

myynti@hrikkunat.fi

Yhteydenottolomake

Ikkunoita jo 60 vuoden kokemuksella. Yrityksestämme voit lukea lisää täältä.