FI | EN | SE

Mitä eroa on MSE- ja MS-ikkunoilla?

MS ja MSE ovat molemmat sisään aukeavia kaksipuitteisia ikkunoita. MS on kaksilasinen kun taas MSE kolmilasinen ikkuna, jonka sisemmässä puitteessa on kaksilasinen umpiolasielementti. MSE on tällä hetkellä yleisin Suomessa käytetty ikkunatyyppi. 

Mitä eroa on MSE- ja MSEAL-ikkunoilla?

MSE on puupintainen ja MSEAL:in ulkopinta on alumiinia.

Mikä on U-arvo?

U-ARVO  kertoo, kuinka paljon ikkuna läpäisee lämpöä (W/m2K). Mitä pienempi U-arvo on, sitä paremmin ikkuna eristää lämpöä. Arvo vaihtelee ikkunakoon muuttuessa, kuitenkin niin päin, että kun ikkuna suurenee, niin lämmönläpäisyarvo yleensä paranee. 

Lue lisää energiatehokkuudesta 

Mitä karmisyvyyksiä saa?

Ikkunoiden standardinmukaisia karmisyvyyksiä ovat ikkunamallista riippuen:
92mm, 96mm, 131mm, 175mm, 220mm 
Katso saatavissa olevat karmisyvyydet kunkin ikkunatyypin sivuilta:
Avattava puualumiini-ikkuna
Avattava puuikkuna
Kiinteä puualumiini-ikkuna
Kiinteä puuikkuna

Standardimittaiset ikkunat eivät kuitenkaan käy jokaiseen kohteeseen. Me HR-Ikkunoilla valmistamme erikoismitoitettuja ikkunoita, joissa myös karmisyvyys voidaan suunnitella rakennuksen mukaan.

Yksilölliset ikkunat ja ovet

Mitä värejä ikkunoihin saa?

Ohessa näet vakiovärien kartan. Lisämaksusta ikkunat voidaan maalata minkä tahansa väriseksi.

Maalatut ikkunat ruiskumaalataan kahteen kertaan vesiohenteisella maalilla. Lakatut ikkunat lakataan puolikiiltävällä vesiohenteisella kirkkaalla lakalla ja kuultokäsitellyt sävytetään ennen lakkausta kuultavalla puunsuojalla.

Maalaamattomat ikkunat käsitellään vesiohenteisella puunsuoja-aineella, joka antaa lahon- sinistymisen- ja homeenestoon noin vuoden kestävän suojan.

Saako ikkunan sisä- ja ulkopuolelta eri värillä?

Kyllä saa.

Saako ikkunoita palo- tai ääneneristysominaisuuksilla?

Kyllä saa. HR PALO on markkinoiden ainoa palonsuojaikkuna, johon saa asentaa myös sälekaihtimet. Lisätietoja palonsuojaikkunoista.

HR RAUHA taas on äänieristysikkuna, jonka äänieristysarvo on jopa 50 dB. Lisätietoja äänieristysikkunoista.

Onko mahdollista saada muotoikkunoita?

Valmistamme tehtaallamme paljon erikoismuotoiltuja ikkunoita kohteisiin, joissa tarvitaan poikkeuksellisia ikkunamuotoja erilaisin ruutujaoin. Tuotantomme mukautuu joustavasti erilaisiin tilauksiin ja voimme toteuttaa asiakkaille yksilöllisiä ratkaisuja kustannustehokkaasti. . Muotoikkunoihin on saatavissa samat lisäominaisuudet ja -varusteet kuin tavallisiinkin ikkunoihin. 

Teemme tarvittaessa myös tuotekehitystä, jotta voimme valmistaa juuri Sinun kohteeseesi sopivat erikoismuotoillut ikkunat. Ota siis yhteyttä myyntiimme ja kerro toiveistasi!

Miten hyönteispuitteen saa irti ja paikoilleen?

Hyönteispuite painetaan ikkunaan sisäpuolelta käsin kiinni ja vastaavasti vedetään huoneeseen päin irti. Siinä ei ole ruuveja tai muita kiinnikkeitä, joten irrottaminen ja asentaminen on helppoa. Joissain ikkunoissa hyönteispuite voi kuitenkin olla melko tiiviisti, jolloin apuna voi käyttää varovasti ruuvimeisseliä tai muuta sopivaa työkalua.

Löydät MP1 Hyttysverkon asennusohjeen täältä kohdasta "Mittaus ja asennus" 

Miten säilytän ikkunoita työmaalla odottamassa asennusta?

Toimitamme ikkunat kevyesti sääsuojattuna työmaalle. Käy pakkaukset heti läpi ja mikäli niissä on repeämiä, paikkaa ne muovilla ja teipillä. 

Ikkunat tulee asettaa pystyasennossa tasaiselle alustalle irti maasta ja kosteudelta suojattuna. Ikkunat kannattaa tukea niin, etteivät ne pääse kaatumaan, mutta muut esineet eivät saisi koskea laseihin. Ikkunoiden eteen tai taakse ei saa varastoida muita rakennustarvikkeita.

Kosteudelta suojaaminen kannattaa huomioida myös rakentamisen eri vaiheissa, esimerkiksi betonivalua tehdessä rakennuksen sisäilmaan vapautuu paljon kosteutta ja on varmistettava riittävä lämmitys ja ilmanvaihto. Ikkunoita ei kuitenkaan kannata käyttää ilmanvaihtoon, jottei niihin kondensoidu kosteutta.  Jos lasipinnoille alkaa tiivistyä kosteutta, ilmanvaihtoa on syytä parantaa.

Myös erilaiset rakennustöissä syntyvät roiskeet ja kipinät voivat vahingoittaa ikkunoiden pintaa. Asennetut ikkunat kannattaakin pitää muovilla suojattuna koko rakentamisen ajan, näin niihin ei pääse myöskään rakennuspölyä. Suojaamista tehdessä teippien suhteen kannattaa noudattaa varovaisuutta, etteivät maalipinnat vaurioidu. Maalipintaan kiinnitetty maalarinteippikin tulisi poistaa parin päivän kuluessa. Saat tarkempia ohjeita teippien käyttöön asiakaspalvelustamme tai lähimmästä rautakaupasta.

Paras vaihtoehto on asentaa ikkunat vasta sitten, kun olosuhteet vastaavat rakennuksen lopullisia olosuhteita. Jos ikkunoita säilytetään pidempään kuin 2-3 viikkoa, säilytyspaikan tulee olla kuiva tila.

Milloin pitää olla turvalasi?

Turvalasia on rakennuslain mukaan käytettävä, jos lasin alareunasta on lattiaan 700 mm tai sen alle, jolloin siihen voi törmätä tai jos lasin takana on putoamisvaara. Kun ikkunan ulkopuolella on terassi tai kuisti, jolloin lasiin voi törmätä molemmilta puolilta, on sekä sisä- että ulkopuolella käytettävä turvalasia.

Turvalasin ominaisuus määräytyy ikkunan sijainnin mukaan, joten muista kertoa ikkunatilauksen yhteydessä, missä ikkunat sijaitsevat. Esimerkiksi saunan ikkunassa olisi hyvä olla aina sisäpuolella karkaistu lasi, jotta se kestää saunan lämpötilavaihtelun.

Lue lisää turvalasin ominaisuuksista.

Mitä tarkoitetaan selektiivilasilla?

Selektiivilasia voidaan kutsua myös eristyslasiksi, energiansäästölasiksi tai lämpölasiksi. Lasi on pinnoitettu ohuella näkymättömällä metallioksidikerroksella, joka heijastaa lämpösäteilyn pois, mutta päästää valon läpi. Metallioksidi on kaksinkertaisen ikkunan sisäpuolella, jolloin pinnoite ei kulu käytössä.

Selektiivilasin lämmöneristyskyky on parempi kuin normaalin lasin ja lasin sisäpinnat eivät juurikaan mene huurteeseen. Selektiivilasi estää kesällä auringonpaistetta kuumentamasta asuntoa ja talvella pitää lämmön sisällä. 

Mitä lisävarusteita tai ominaisuuksia ikkunoihin on saatavilla?

Tavallisten ikkunoiden lisäksi on saatavissa erikoisikkunoita, joilla on kullakin omat ominaisuutensa:
Paloikkuna - Kestää tulta kauemmin kuin tavallinen ikkuna
Äänieristysikkuna - Estää ulkoa tulevan melun pääsemistä sisätiloihin
Tuloilmaikkuna - Takaa riittävän ilmanvaihdon ja puhtaan sisäilman
Muotoikkuna - Erikoismuotoiltu ikkuna, esimerkiksi monikulmainen tai pyöreä ikkuna
Väliseinäikkuna - Päivänvalo pääsee kulkemaan sisätiloissa
DK- eli kippi-ikkuna - Ikkuna, jonka voi avata sekä sivuttain että kipata ylhäältä auki tuuletusta varten
Perinneikkuna - Museoviraston hyväksymä ikkuna vanhaan rakennukseen

Ikkunoihin saa seuraavanlaisia lisäominaisuuksia:
Auringonsuojalasi - Suojaa sisätiloja kuumentumiselta
Signaalilasi - Parantaa langattomien yhteyksien toimivuutta
Turvalasi - Ei aiheuta vaaraa rikkoontuessa
Itsepeseytyvä lasi - Pysyy puhtaana sadeveden avulla
Huurtumisenestolasi - Lasin pintaan ei kerry huurretta
Näkösuojalasi - Päästää läpi valon, mutta estää näkyvyyden
Säteilysuojalasi - Käytetään sairaaloissa

Lisävarusteina on saatavissa:
Integroidut säleverhot
Irtoristikot
Helat
Hyönteispuitteet
Korvausilmaventtiilit
Lue lisää lisävarusteista

Kuinka pitkä takuu ikkunoilla on?

HR-ikkunoiden tekninen takuu on 2 vuotta. Eristyslasielementtien tiiveystakuu 5 vuotta. Tehtaalla pintakäsiteltyjen (ei suojakäsitelty) puu- ja puu-alumiini-ikkunoiden lahoamattomuustakuu on 10 vuotta, edellyttäen että kunnostusohjeita on noudatettu ja kosteuden tulo rakenneosiin on estetty.

Takuu ei kata vahinkoja, jotka ovat syntyneet virheellisestä asennuksesta, käyttövirheestä, virheellisen tai puutteellisen huollon tai kunnossapidon johdosta. Takuu alkaa tavaran toimituspäivämäärästä.  

Solarin lisävarusteiden takuuaika on 5 vuotta valmistukselle ja materiaalille. Takuu ei korvaa ulkoisista tekijöistä johtuvia vaurioita kuten esim. lintujen rikkomia hyttysverkkoja.

Ovatko ikkunat kotimaiset?

Ikkunat valmistetaan puoliautomatisoidusti käsityönä tehtaallamme Kalajoen Tyngän kylällä, samalla tontilla, missä ikkunatehtaan toiminta alkoi yli 60 vuotta sitten, sitä ennen puusepäntoiminta alkoi jo vuonna 1911.

Käytämme ensisijassa kotimaista sormijatkettua mäntyä. Ikkunoiden lasit tulevat Nivalasta Best Glasilta. Alumiinia meille toimittaa Mäkelän Alu ja käyttämämme maalit ja lakat ovat Teknokselta.


Lue lisää tehtaamme historiasta

Tutustu päivään ikkunatehtaalla!