Kuinka valitaan parhaat ikkunat omakotitaloon?
Rakennusprojekti on monelle perheelle koko elämän suurin hanke. Mitä sujuvammin kaikki yksityiskohdat hoituvat, sen parempi. Ikkunoiden osalta me voimme auttaa siinä!
Kaiken lähtökohta on talon suunnitelmapiirrokset. Toimittamalla meille julkisivu- ja pohjakuvat sekä rakennepiirrokset, pystymme jo niiden pohjalta esittämään ehdotukset parhaiksi ikkunoiksi eri tiloihin. Tarjouspyynnössä on hyvä mainita myös minkälaisia toiveita ikkunoihin liittyy ja minkälaisessa ympäristössä talo sijaitsee.
Lataa ja tulosta rakentajan työkirja!
Työkirja auttaa sinua etenemään projektissa loogisesti ja tehokkaasti. Näin varmistat, että saat parhaat mahdolliset ikkunat kotiisi!
1. Huomioi talon asukkaiden arki ja asuinympäristö
- Onko ikkunoita, joita ei koskaan tarvitse avata? Tai olisiko jokin ikkuna tarpeellista saada avattua?
- Halutaanko ikkunat pestä sisältä käsin?
- Onko jonkin ikkunan peseminen hankalaa?
- Onko perheessä allergikkoja? Kantautuuko tontille katupölyä?
- Onko lähistöllä melunlähteitä kuten moottoritie tai lentokenttä?
- Onko lähellä häikäiseviä katuvaloja?
- Onko jostain ikkunasta yksityisyyttä häiritsevä näköyhteys ulos?
- Onko ympäristössä signaalien kulkua estäviä elementtejä?
- Onko matalalle asettuvia ikkunoita, jotka ovat max 70cm lattian tasosta tai muuten aiheuttavat rikkoutuessa vaaraa asukkaille? Niihin tarvitaan turvalasi.
- Onko jokin rakennus alle 8 metrin päässä? Tarvitaan palonsuojalasi.
- Kohdistuuko taloon sijainnin takia erityistä säärasitusta, esimerkiksi tuulta?
Ikkunoiden ilmansuuntasijoittelun merkitys vähenee, kun valitaan energiatehokkaat ikkunat. Valituilla ikkunoilla voi olla vaikutusta myös lämmitysratkaisuihin ja ilmastoinnin suunnittelussa ikkunoiden tuloilmaventtiilit ovat mukana yhtenä elementtinä. Siksi ikkunoiden valintaa kannattaa miettiä jo suunnittelun alkuvaiheessa yhdessä arkkitehdin ja LVI-suunnittelijan kanssa.
2. Tutustu ikkunamalleihin
Pääpiirteittäin ikkunoista voi valita:
avattavat - kiinteät
kokonaan puiset - ulkopuolelta alumiinilla verhoillut puu-alumiini-ikkunat
Kaikkiin ikkunoihin on valittavissa erilaisia laseja, jotka suojaavat esimerkiksi auringon paahteelta, melulta tai onnettomuuksilta. Lisävarusteilla voidaan muun muassa parantaa ilmastointia tai energiatehokkuutta, suojautua ötököiltä tai pölyltä ja vaikuttaa rakennuksen ulkonäköön.
Kun olet saanut jonkinlaisen käsityksen siitä, minkälaiset ikkunat ja lisävarusteet sinua kiinnostavat, mieti myös yksityiskohtia: Onko jossain ikkunassa erikoisempi muoto? Kummalla kädellä ikkunat olisi kätevämpi avata? Olisiko kippi-ikkuna sopivampi? Tuleeko oveen sähkölukko? Toivotko tietyn tyyppisiä listoja?
Löydät ikkunoistamme tarkempaa tietoa täältä.
Lisää tietoa saat aina myös asiakaspalvelustamme!
3. Huomioi ikkunoiden vaikutus energiatalouteen
Ikkunoiden energiatehokkuus vaikuttaa suoraan lämmityksen suunnitteluun. Ikkunat ovatkin yksi merkittävä osa rakennuksen energiataloutta ja niiden valinta tulee tapahtua yhdessä muun LVI-suunnittelun kanssa. Perehdy energiatehokkuuden suunnitteluun
4. Ideoi ja visualisoi!
Olet rakentamassa omaa kotia, joten mieti minkälaiset tyyliratkaisut miellyttäisivät Sinua. Ikkunoilla julkisivuun ja sisustukseen voidaan luoda tyylikkäitä detaljeja, esimerkiksi mustat ikkunanpuitteet kehystävät kivasti ulkoa näkyvää maisemaa. Tilauksesta ikkunat voidaan maalata minkä tahansa väriseksi. Ovia saa erikokoisilla lasiaukoilla, ikkunoihin ja oviin voi asentaa irtoristikoita ja kaihtimia. Ikkunoita saa monen muotoisina, esimerkiksi pyöreä tai monikulmainen maisemaikkuna voi olla kiva ratkaisu johonkin tilaan.
Väliseinäikkunoilla ja ikkunallisilla väliovilla sisätiloihin saa avaruutta ja keveyttä, kun luonnonvalo pääsee kulkeutumaan tilasta toiseen. Katso kuvat ja lue lisää väliseinäikkunoista.
5. Laadi tarjouspyyntö
Kerro tarjouspyynnössä kaikki mieleesi tulleet seikat mahdollisimman tarkkaan, niin asiantuntijamme osaa ehdottaa juuri sopivia ratkaisuja. Liitä tarjouspyyntöön rakennuslupapiirustukset niin niistä näemme myös lakisääteiset vaatimukset. Kerro tarjouspyynnössä myös tarvitsetko ikkunoihin valmiiksi poratut kiinnitysruuvien reiät tai jos haluat tilata ikkunoiden asennuksen. Lähetä tarjouspyyntö.
6. Tilaa ikkunat
Ikkunoiden normaali toimitusaika on noin 4 viikkoa, mutta erilaiset maailmantilanteet voivat vaikuttaa toimitusaikoihin. Kannattaa siis olla liikenteessä hyvissä ajoin. Kannattaa siis olla liikenteessä hyvissä ajoin ja suunnitella ikkunoiden tilaus jo projektin alkuvaiheessa. Ota yhteyttä myyntiin.
7. Varaa asennusaika
Ammattitaitoiset asentajamme ovat käytettävissä lähes koko Suomen alueella. Asentajilta ikkunoiden asennus sujuu yleensä yhden työpäivän aikana eikä siitä koidu Sinulle mitään vaivaa.
Ikkuna-asentajamme eivät ole tarkkoihin paikkakuntarajoihin sidottuja. Ota yhteyttä, niin järjestämme asian.
Haluatko asentaa ikkunat itse? Jos Sinulla on osaava asentaja omasta takaa, toimitamme ikkunat asennusvalmiina tontille! Ohjeita ikkunoiden omatoimiseen asentamiseen löydät täältä.
On kuitenkin hyvä huomioida, että takuumme ei korvaa vääränlaisen asennuksen takia aiheutuneita vaurioita! Eli takuuvarmin tapa on tilata asennus yhteistyökumppaneiltamme.
11. Tarkista tuotteet heti toimituksen yhteydessä
Varmista jo ennen toimituksen kuittaamista, seuraavat asiat:
1. Toimitus sisältää kaikki tilatut tuotteet
2. Kuljetuspakkaukset ovat ehjiä
3. Ikkunat ja muut tuotteet ovat vahingoittumattomia
Mahdollisista kuljetusvaurioista on tehtävä aina merkintä rahtikirjaan. Vaurioiden valokuvaaminen nopeuttaa asian käsittelyä.
Mikäli tuotteissa ilmenee pakkauksia avatessa piilovaurioita, ilmoita niistä tehtaalle puhelimitse tai sähköpostitse 7 päivän kuluessa. Mikäli ilmoitusta ei anneta säädetyssä ajassa, valmistaja ei vastaa näiltä osin lähetykseen kohdistuvista korjauskustannuksista.
12. Säilytä ikkunat oikein
Kuljetuspakkaus ei ole tarpeeksi suojaava säilytyspakkaus! Asennusta odottavat ikkunat on säilytettävä kosteudelta suojattuna ja irti maasta. Ulkovarastointia ei suositella viikkoa pidemmäksi ajaksi. Pidempiaikainen varastointi kuivassa tilassa suojattuna.
Jos ikkunapaketteja täytyy siirtää, se tulee tehdä esimerkiksi kurottajalla. Liinoilla ei saa nostaa ilman nostopuomia.
13. Huolto asennuksen jälkeen
Uusien ikkunoiden lasipintaan on voinut jäädä imukuppinostimen rasvajäämiä. Imukuppijälki poistuu itsestään pikkuhiljaa useamman pesukerran ja haihtumisen vaikutuksesta. Tehokeinona voi kokeilla apteekista saatavaa sitruunahappoa.
Ikkunoiden säännöllinen huolto on takuunalainen asia, joten lue tarkemmat huolto-ohjeet täältä.
Onnea uuteen kotiin!
Lataa ja tulosta rakentajan työkirja!
Työkirja auttaa sinua etenemään projektissa loogisesti ja tehokkaasti. Näin varmistat, että saat parhaat mahdolliset ikkunat kotiisi!