FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Vertaile ikkunoiden ympäristöystävällisyyttä

Ikkunaremontti on aina ekoteko, kun vanhat vetoisat ikkunat vaihdetaan uusiin energiatehokkaisiin ja asumisen hiilijalanjälkeä pienentäviin ikkunoihin. 

Kun vertaillaan ikkunoiden ympäristöystävällisyyttä, kannattaa kiinnittää huomiota materiaaleihin, koska eri materiaalinen käyttö kuormittaa luontoa eri tavoin ja materiaaleilla on myös vaikutusta ikkunoiden suorituskykyyn. Ikkunoita valmistetaan puusta, alumiinista ja muovista. Lue tästä, mitkä ovat kunkin materiaalin hyvät ja huonot puolet!

Puuikkunat

Puuikkuna on ekologisin valmistaa

Puuikkuna voi olla joitain muita vaihtoehtoja kalliimpi, mutta se tarjoaa lämpimän ja perinteisen ilmeen, mikä sopii erinomaisesti perinteisempiin rakennuksiin. 

Puuikkunan valmistus tuottaa huomattavasti vähemmän hiilijalanjälkeä kuin alumiini- tai PVC-ikkunan valmistus. Puu on myös luonnostaan eristävä materiaali, mikä auttaa säilyttämään lämpöä. Puuikkunoiden etu on sekin, että ne ovat helposti korjattavissa, ja niitä voi hioa ja maalata uudelleen. 

Toisaalta puuikkunan säännöllinen huollon tarve voidaan nähdä kuormitustekijänä. Puu on alttiimpi sään vaikutuksille, joten se vaatii säännöllistä huoltoa ja pintakäsittelyn uusimista. Lämpökäsittelyllä puusta saadaan todella kestävää ja lämpökäsittely on myös ympäristöystävällinen tapa parantaa puun ominaisuuksia.

Alumiini-ikkunat

Alumiini-ikkuna on kestävin

Alumiini-ikkunan hyödyt perustuvat kestävyyteen ja pitkäikäisyyteen. Alumiini kestää kovaakin säätä, se ei ruostu eikä tarvitse maalausta tai huoltotoimia. Alumiini on myös kevyt materiaali ja mahdollistaa sirot rakenteet. 

Alumiini kuitenkin johtaa lämpöä tehokkaasti, joten se ei ole energiatehokas materiaali kuten puu. Alumiinia ei myöskään saa Suomesta, kuten puuta ja lisäksi alumiinin työstäminen tuottaa huomattavasti enemmän hiilijalanjälkeä kuin puu. 

Alumiini-ikkuna ei siis ole ympäristöystävällisin ikkunavaihtoehto, vaikka onkin kestävä. Kokonaan alumiinista valmistettu alumiini-ikkuna valitaan usein teollisuusrakennuksiin ja julkisiin tiloihin.

Puualumiini-ikkunat

Puualumiini-ikkunassa yhdistyvät puun ja alumiinin hyvät puolet

Asuinrakennukseen paras vaihtoehto on yleensä puualumiini-ikkuna, jossa karmi ja sisäpuite ovat puuta, mutta ulkopuite alumiinia. Puualumiini-ikkuna on hyvä vaihtoehto, koska sillä saavutetaan sekä puu- että alumiini-ikkunan edut ja  minimoidaan niiden huonoja puolia. 

Valmistamissamme puualumiini-ikkunoissa alumiinia käytetään vain ulkopuitteessa, karmi ja sisäpuite on kotimaista sormijatkettua mäntyä. Näin ikkunan ulkoisilla osilla on paras mahdollinen säänkestävyys, mutta sisäpuolella säilyy pehmeä puinen kodin tunnelma ja ikkunan rakenne on lämpöä eristävä. 

Ikkunoiden valinnassa on järkevää miettiä pidempää elinkaarta ja siksi puualumiini-ikkuna voi sopia hyvin myös vanhaan puutaloon. Etenkin jos rakennus sijaitsee esimerkiksi meren rannalla tai mäen päällä ja ikkunat joutuvat usein ankaran sään armoille, kestävä alumiini ikkunan ulkopuitteessa voi olla pitkällä tähtäimellä parempi vaihtoehto.

Muovi-ikkunat eli PVC-ikkunat

Nykyään Suomessakin myydään muovisia PVC-ikkunoita. PVC-ikkunan hyödyt ovat vähän samat kuin alumiinin: muovi ei vaadi maalausta eikä huoltoa ja se kestää hyvin myös kosteita olosuhteita. Siksi se soveltuukin hyvin lämpimille ja kosteille ilmastovyöhykkeille. Toisin kuin alumiini, PVC on myös eristävä materiaali. 

PVC:n valmistusprosessi on kuitenkin ympäristön kannalta kuormittavin, materiaalin valmistus perustuu fossiilisiin polttoaineisiin. Myös PVC-jätteen käsittely on ongelmallista, koska materiaali sisältää paljon klooria, eikä kierrätysmahdollisuuksista ole takeita. Muovisuus näkyy myös ikkunan ulkonäössä.

Me HR-ikkunoilla emme valmista ikkunoita ollenkaan muovista. Sen sijaan valikoimistamme löytyy puu- ja puualumiini-ikkunoita kaikkiin kohteisiin ja käyttötarkoituksiin.

Isojen ikkunoiden energiankulutus

Vaikuttaako ikkunoiden koko energiankulutukseen?

Isotkaan energiatehokkaat ikkunat eivät vedä enemmän kuin vanhemmat pienemmät ikkunat. Nykyaikaisen ikkunan lämmöneristyskyky voi olla jopa parempi kuin vanhan omakotitalon seinän.

Eri ikkunamallien energiatehokkuutta kannattaa myös vertailla, kun valitsee ikkunoita.

Lämmöneristystä voi entisestään parantaa auringonsuojalaseilla ja vekkikaihtimilla.
Auringonsuojalasilla saadaan energiansäästöä myös ilmastointiin, kun aurinko ei kesällä paahda sisätiloja kuumaksi.

Jätteiden lajittelu ja kierrätys

HR-Ikkunat on vastuullinen ikkunavalmistaja

Vastuullisuus tarkoittaa meille ennen kaikkea sitä, että kaikki valmistamamme tuotteet ovat laadukkaita, lujia ja pitkäikäisiä, mikä on myös luonnon kannalta parasta. Lisäksi huolehdimme luontoystävällisyydestä mm. näin:

- Suosimme kotimaisia materiaaleja aina kun se vain on mahdollista. 

- Suosimme yhteistyökumppaneita, jotka myös toimivat vastuullisesti. Alumiinintoimittajamme on Mäkelä Alu Oy, jolle energiatehokkuus ja hiilineutraalius on tärkeä periaate. 

- Käytämme vesiohenteisia maaleja.

- Pyrimme tilaamaan tavaraa vain tarpeen mukaan, jotta vältytään ylimääräiseltä kuljettamiselta.

- Lajittelemme ja kierrätämme jätteet asianmukaisesti.

Lue lisää HR-Ikkunoiden vastuullisuusperiaatteista