FI | EN | SE

Lämmin ja vedoton koti

Säästöä elämisen kuluihin energiatehokkuudella

Ympäristöystävällisyys. rahan säästö, elämän laatu

Säästä elinkustannuksissa energiatehokkailla ikkunoilla!

Energiatehokkaat ikkunat

Ikkunoiden vaikutus lämmitysratkaisuihin

Energiatehokkaat ikkunat ja oikeat lasivalinnat antavat kodin suunnitteluun vapauksia muun muassa lämmityspattereiden, lattialämmityksen ja ikkunasuuntauksien suhteen. Energiatehokkaiden ikkunoiden sisälämpötila ei kovillakaan pakkasilla laske epämiellyttävän alhaiseksi, joten ikkunoiden alapuolelle ei välttämättä tarvitse lainkaan pattereita. Suurten maisemaikkunoiden kohdalla, joiden alareuna on lattian tasalla, voidaan lattialämmitys asentaa kulkemaan ikkunoiden ja ulkoseinien lähellä.

Ikkunoiden sijoittelua on totuttu suunnittelemaan ilmansuuntien mukaan, koska lämpö ja valo tulevat sieltä, missä aurinkokin on. Ilmansuuntaussijoituksen merkitys kuitenkin vähenee, kun valitaan nykyaikaiset energiatehokkaat ikkunat. 

Myös auringonsuojalasi eristää lämpöä. Sillä saadaankin maksimaalinen hyöty sekä lämmityksen että ilmastoinnin kuluihin, kun kesällä aurinko ei paahda sisätiloja kuumaksi ja talvella talo pysyy mukavan lämpimänä. Myös vekkikaihtimet parantavat lämmöneristystä entisestään.


Vertaile ikkunoiden energiatehokkuutta!

U-ARVO - mitä pienempi, sen parempi

U-arvo (W/m2K) kertoo, kuinka paljon ikkuna läpäisee lämpöä. Mitä pienempi U-arvo on, sitä paremmin ikkuna eristää lämpöä. Arvo vaihtelee ikkunakoon muuttuessa, kuitenkin niin päin, että kun ikkuna suurenee, niin lämmönläpäisyarvo yleensä paranee. Energiataloudellisesti siis isot, jakamattomat ikkunat ovat paras valinta. 


E-ARVO - paljonko lämmitystarvetta syntyy

E-arvo eli energiatehokkuusarvo on laskennallinen arvo, jossa on huomioitu U-arvon lisäksi ikkunan ilmavuoto ja auringonsäteilyn läpäisykerroin. 

E-arvo kertoo paljonko yksi neliömetri ikkunaa aiheuttaa lämmitystarvetta vuodessa. Esimerkiksi meidän HR 2+2 -ikkunamme E-arvo 30 kWh/m2 kertoo, että yksi neliö tällaista ikkunaa kuluttaa vuodessa 30 kWh energiaa.

ENERGIALUOKITUS A-G

Ikkunat luokitellaan E-arvon avulla myös kodinkoneista tuttuihin energialuokkiin A-G, joista luokat A-D täyttävät tämän hetkiset asuinrakentamisen määräykset. Ikkunoissa A-luokka tarkoittaa E-arvoa alle 85 kWh/m2/vuosi ja D-luokka 145 kWh/m2/vuosi. A-energialuokkaa olevat ikkunat ovat sitä energiatehokkaampia, mitä enemmän plussia A-kirjaimen perässä on. 

HR ikkunamallien energia-arvot

Tuote-esitteissämme U-arvo on laskettu standardikokoiselle (1,2m x 1,2m) ikkunalle.


Avattavat puuikkunat:

MSE avattava puuikkuna. E-arvo 70, U-arvo enintään 1,0 
MS avattava puuikkuna. E-arvo 249, U-arvo 2,45 

Kiinteät puuikkunat:

MEK 2k 92 kaksilasinen kiinteä puuikkuna. U-arvo 1,32 

Avattavat puualumiini-ikkunat:

MSEAL avattava puu-alumiini-ikkuna. E-arvo 77, U-arvo enintään 1,0
MSAL avattava puu-alumiini-ikkuna. U-arvo 2,45
HR-Energy avattava puu-alumiini-ikkuna. E-arvo 65, U-arvo 0,80
HR 2+2 avattava puu-alumiini-ikkuna. E-arvo 30, U-arvo 0,55 

Kiinteät puualumiini-ikkunat:

MEKA Kaksilasinen kiinteä puu-alumiini-ikkuna. U-arvo 1,23
MEKA Kolmilasinen kiinteä puu-alumiini-ikkuna. U-arvo enintään 1,0