FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Mistä merkeistä tietää, että ikkunoiden uusiminen on ajankohtaista?

Ikkunat kohtaavat voimakasta säärasitusta ja ikkunoissa on eri materiaaleista valmistettuja osia ja näiden osien liitoskohtia, jotka joutuvat koetukselle. Ikkunat vaativat enemmän huoltoa kuin esimerkiksi seinäpinnat tai katto, koska juurikin liitoskohdat ovat herkkiä kaikenlaiselle rasitukselle. Ongelmien välttämiseksi liitosten on oltava sekä sadeveden- että ilmanpitävä.

Aina, kun ikkunoiden kunto mietityttää, kannattaa pyytää asiantuntijan arvio. Pelkkä rapistunut maali tai sisällä tuntuva veto ei vielä kerro ikkunoiden kunnosta kaikkea vaan surkeankin näköiset ikkunat voidaan saada maalaamalla, kittaamalla ja tiivisteitä vaihtamalla aivan hyvään kuntoon vielä vuosien ajaksi.  

Yleispäteväksi neuvoksi voisi sanoa, että ikkunoiden vaihtaminen kokonaan uusiin on tarpeellista sitten, kun korjauskustannukset nousevat niin korkeiksi, että on järkevämpää vaihtaa ikkunat uusiin. Tai jos halutaan ikkunoihin uusia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat asumismukavuuteen ja talon ulkonäköön. 

Ikkunaremontti tulee vastaan yleensä kerran elämässä -
huoltamalla ikkunoiden elinikä pitenee

Erilaisia tilanteita, jolloin ikkunoiden uusimista mietitään 

2-lasiset ikkunat

Vanhojen kaksilaisten ikkunoiden U-arvo ei ole kovinkaan hyvä verrattuna uusiin ikkunoihin. Kaksilasisuus ei kuitenkaan yksinään ole välttämätön syy vaihtaa ikkunoita kokonaan uusiin, mikäli huoltotoimenpiteillä ikkunoiden lämmöneristyskyky pysyy riittävän hyvänä.

Ikkunoiden kuluminen, rapistuminen ja lahoaminen

Jos ikkunoiden avaaminen ja sulkeminen on hankalaa, niiden kuntoa on hyvä tutkia tarkemmin. Jos nurkkaliitoksissa on löysyyttä, niitä voidaan vahvistaa. Toisinaan saranoita täytyy öljytä, saranoita voidaan myös tarvittaessa kiristää ja kuluneet ja vääntyneet saranat vaihdetaan uusiin. Jos lukituslaitteissa on vikoja, nekin vaihdetaan uusiin. Aina varaosia ei välttämättä ole saatavilla ja silloin voi joutua vaihtamaan ikkunat kokonaan. 

Jos alaliitoksissa on lahoa, puitteet tai karmit tulee uusia. Jos karmit tai puitteet ovat niin lahonneet, ettei niissä enää maali tai listat pysy kiinni, lasit irtoavat pokista tai pokat tippuvat karmeista... toisin sanoen kun ikkunat kerta kaikkiaan tuntuvat hajoavat käsiin, niiden kunnostaminen voi olla niin työlästä, että on järkevämpää vaihtaa kokonaan uusiin. 

Karmien ja pokien kierous

Vinoudet saa oikaistua ja tarvittaessa voi käyttää kulmajäykisteitä pitämään kulmat suorina, mutta jos karmipuissa tai puitteissa on kieroutta, tilannetta voi olla mahdoton korjata. 

Ilmavuodot, energiahukka

Jos ikkunoista tuntuu vetävän, ihan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että ikkunan kaikki lukot tai haat on suljettu kunnolla. Seuraavaksi voit tarkistaa silmämääräisesti näkyykö ikkunoiden ja puitteiden välissä rakoja. Puitteiden tiiviyden voi tarkemmin tarkistaa siten, että jos suljetun ikkunan väliin laitettu paperi lähtee vetämällä pois, ikkuna ei ole tarpeeksi tiivis. Tilanne voi korjaantua puitetta säätämällä tai tiivisteitä vaihtamalla. 

Tiivisteen tulee olla joustava ja paksumpi kuin välys, johon se asennetaan. Välyksen voi mitata siten, että laittaa ikkunan väliin sinitarraa ja sulkee ikkunan. Puristuneen sinitarran paksuudesta näkee, millainen rako tiivisteen tulee täyttää. 

Jos ikkunoista tai karmien ja seinän välistä pääsee sisään hallitsematonta ilmavirtaa, sen mukana tulee myös epäpuhtauksia ja mahdolliset mikrobikasvustot vaikuttavat sisäilmaan. Kosteutta tiivistyy seinärakenteisiin, jos ilmavirtaus kulkee sisältä ulos.  Siksi ikkunan ja sen asennuksen tulisi aina olla tiivis ja tuloilma tulla hallitusti sitä varten tarkoitetuista venttiileistä.

Vesivuodot

Jos ikkuna vuotaa sateella, siihen voi liittyä esimerkiksi seuraavanlaisia asioita:
- onko pellitys tehty oikein
- onko lasin ja puitteen sauman tiivis, saumassa on hyvä käyttää silikonia
- auttaako käyntivälin säätäminen pulttisaranoita kiertämällä

Energian säästöä selektiivilaseilla yms.

Nykyaikaisten ikkunoiden U-arvo on paljon parempi kuin vanhoissa ikkunoissa. Jos halutaan säästää energiaa lämmityksessä ja ilmastoinnissa, uusien ikkunoiden vaihtaminen on järkevä ja luontoystävällinen vaihtoehto.

Tutustu tarkemmin energiatehokkaisiin ikkunoihin.

Ikkunoiden ja ovien tyyli

Vanhat ikkunat voivat näyttää vanhanaikaisilta ja etenkin jos tehdään muuta julkisivuremonttia, voi herätä ajatus myös ikkunoiden uusimisesta - tai palauttamisesta vanhaan tyyliin. Usein entisöiviin remontteihin sisältyy ikkunoiden vaihto uusiin ikkunoihin, jotka valmistetaan vanhan mallin mukaan.

Lue täältä, miten Puolukkamäelle palautettiin ikkunaremontilla julkisivun alkuperäinen tyyli.

Rapatuissa taloissa ikkunoiden vaihtaminen uusiin kannattaa tehdä muun julkisivuremontin yhteydessä, koska ikkunoiden vaihtaminen voi aiheuttaa jonkin verran vaurioita seinän rappaukseen ikkunan ympärillä.

Melunhallinta

Jos asunto sijaitsee meluisalla alueella kuten lentokentän tai moottoritien lähistöllä, uusilla äänieristysikkunoilla voidaan saada aikaan huomattavaa parannusta asumismukavuuteen. 

Täältä voit lukea, mistä huippuluokan äänieristysominaisuudet ikkunaan syntyvät.