FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Milloin on syytä valita alumiini-ikkuna ja milloin puuikkuna.

Milloin valita alumiini-ikkuna ja milloin puuikkuna, lue erot!

Ikkunan materiaaliksi voi valita kokonaan puisen ikkunan tai alumiini-puuyhdistelmän. 

Ikkunavalintaan vaikuttavia tekijöitä ovat uudis- tai remonttikohteen sijainti, käyttötarkoitus, tyyli tai henkilökohtainen mieltymys. Valinta on sinun!

Valitsitpa kumman tahansa, HR-Ikkunoilta saat aina vankan ja säänkestävän ikkunan.

Käyttämämme puu on kotimaista, oksatonta sormijatkettua mäntyä.

Alumiini-ikkunoiden suosion kasvuun on monta hyvää syytä.

Puu-alumiini-ikkuna, alumiini-puuikkuna tai alumiini tarkoittavat meillä samanlaista ikkunarakennetta. Näissä ikkunoissa on puinen sisäverhous ja alumiinirakenteinen ja pulverimaalattu ulkoverhous. Alumiini-ikkunoissa männyn luonnollinen ja lämmin ilme yhdistyy Suomen kylmiä ja märkiä sääolosuhteita hyvin kestävään ulkoverhoukseen.

Alumiini-ikkunoita ei tarvitse huoltaa sen kummemmin, sillä alumiininen ulkopinta antaa erinomaisen  säänkestävyyden, eikä ulkopuitteen alumiinipinta vaadi korjausmaalausta.

Alumiini-ikkunan hyöty on parhaimmillaan kohteissa, joissa tarvitaan hyvää sääsuojaa.

Milloin valita alumiini-ikkuna?

Alumiinisella ulkopuitteella varustetut ikkunat valitaan erityisesti uusiin rakennuksiin, joissa talon ylläpidosta halutaan sekä vaivatonta että mahdollisimman energiatehokasta.

Alumiinista ulkoverhousta suositellaan myös kohteisiin, jossa ikkunat ovat alttiina jatkuvalle suoralle auringonvalolle tai tuulen ja sateen aiheuttamalle säärasitukselle, kuten esimerkiksi rannikkoseudun alueille.

Alumiini-ikkunat sopivat myös vanhempiin taloihin, joihin halutaan nykyaikaisemmat ikkunat.

Puuikkunat mökille tai kotiin

Kokonaan puurakenteinen ikkuna on luonnollinen ja perinteinen valinta. Puuikkunassa puun syyt ovat näkyvillä, mikä antaa ikkunoihin klassisen ja luonnonmukaisen ilmeen.

Suomessa uusia puuikkunoita valmistavat pienemmät ikkunavalmistajat. HR-Ikkunat ovat yksi heistä. Valmistamiamme puuikkunoita saa kokonaan puisena, jolloin ikkunan ulkopuitteessa ja alakarmissa ei ole muovia eikä alumiinia. Tällöin myös lasituslistat ovat puiset.

Yleensä valmistamamme puuikkunoita, joiden puurakennetta suojataan asentamalla ikkunan ulkopuolelle alumiininen suojapelti, niin kutsuttu myrskylista tai tippalista. Valmistamme ikkunat mittatilauksena, joten nämä kaikki ovat tilattavissa tapauskohtaisesti.

Ikkunan pintakäsittelyyn on useita vaihtoehtoja.

Puuikkunan pintakäsittely toiveiden mukaisesti!

HR-Ikkunoiden puuikkunat voi valita puuvalmiina tai halutulla pintakäsittelyllä. Ikkunoiden pintakäsittelyvaihtoehtoja ovat

  • ruiskumaalaus vesiohenteisella maalilla,
  • lakkaus vesiohenteisella kirkkaalla lakalla tai
  • kuultokäsittely sävytetyllä puunsuojalla ennen lakkausta.

Puuvalmiit ikkunat käsitellään vesiohenteisella puunsuoja-aineella, joka antaa noin vuoden kestoisen suojan lahoamista, sinistymistä ja hometta vastaan.

Maalaamattomat ikkunat onkin käsiteltävä vuosittain puunsuoja-aineella. Täältä voit tutustua tarkemmin puuikkunoiden vuosittaisiin huolto-ohjeisiin.

Milloin valita puuikkuna?

Puuikkunat valitaan usein remontoitavaan kohteeseen tai rakennukseen, jonka alkuperäinen tyyli halutaan säilyttää, kuten vanhojen talojen kunnostukset ja entisöinnit.

Usein vain kesäsasuttaviin mökkeihin valitaan puuikkunat, joissa on korkeampi U-arvo.

Puuikkunat voidaan valita myös ikkunaremonttikohteisiin, sillä perinteisestä ilmeestään huolimatta puuikkunamme ovat tiiviydeltään ja energiatehokkuudeltaan käytettävissä myös ympärivuoden asuttavissa rakennuksissa.


Alumiini-ikkunat ja puuikkunat ovat säänkestäviä valintoja molemmat.

Puuikkuna tai alumiini-puuikkuna, HR-Ikkunat kestää!

Valitsetpa kumman tahansa ikkunan, HR-Ikkunoilta saat vankkarakenteisia, säänkestäviä ja pitkäikäisiä kotimaista laatua olevia ikkunoita. Kaikki ikkunat ovat saatavilla mittatilaustyönä koon ja muodon puolesta. 

Puualumiini-ikkunoiden käyttöikä on hyvin huollettuna jopa 50 vuotta, kun taas puuikkunoiden käyttöikä on noin 30 vuotta. 

Puuikkunat eivät aina ole edullisempi valinta.

Ovatko puuikkunat edullisemmat kuin alumiini-ikkunat?

Puuikkunat usein mielletään edullisemmaksi kuin alumiini-puuikkunat, mutta se riippuu siitä onko ikkuna avattava vai kiinteä.

  • Avattavissa ikkunoissa alumiini-puuikkunat ovat yleensä ottaen 5-10% edullisemmat kuin avattavat puuikkunat.
  • Kiinteissä ikkunoissa taas puuikkunat ovat edullisempi vaihtoehto. 
  • Käyttökustannuksia verratessa alumiini-puuikkunoista saadaan pääsääntöisesti energiatehokkaampia, jolloin lämmityskulut ovat täten myös alhaisemmat.

Avattavat puuikkunat valitaan usein pienemmiksi ikkunoiksi makuuhuoneeseen tai keittiöön tuulettamisen helppouden vuoksi. Kiinteät puuikkunat kannattaa valita suuriksi maisemaikkunoiksi esimerkiksi olohuoneeseen tai parvelle. Perinteisen tyylin vaalijalle puuikkuna on oiva valinta! 

Sisustusvalintoja ikkunan sisäpuitteella.

Olipa valintasi sitten puuikkunat tai alumiini-ikkunat, ikkunan sisäpuoli on aina puinen. Sisäpuolen puurakenne antaa kodille luonnollisen ja kodikkaan ilmeen. Puupuitteen pehmeys vaimentaa myös äänten kaikumisilmiötä.

Ikkunan sisäpuitteella on myös merkitystä sisustuksen kannalta. Yleisin värivalinta on kodin ilmettä raikastava valkoinen, mutta muutkin sävyt ovat nykypäivänä yleistyneet.

Mitä tyyliä kotisi ulkoilme edustaa?

Sekä alumiini-puuikkunoiden että puuikkunoiden ulkoilmettä voidaan personoida lähes rajattomasti niin moderniin kuin perinteisempäänkin tyyliin valitsemalla ikkunoihin välikarmeja tai ikkunan uloimpaan lasiin asennettavia ikkunaristikoita.

Kaikki ikkunat toimitetaan halutuilla lisävarusteilla, kuten ikkunaristikoilla, valmiiksi asennetuilla sälekaihtimilla tai hyttyspuitteella.

Tutustu HR-Ikkunoiden puualumiini-ikkunoihin ja puuikkunoihin ja tee valintasi. Jos jokin jäi vielä askarruttamaan, autamme mielellämme valitsemaan tyyliinne sopivat, kestävät ikkunat!