FI | EN | SE

HR-Ikkunat - rakentamiseen ja remontointiin

Onnistunut ikkunaremontti

OSA 1: Tarpeiden kartoitus

Kokosimme yhteen ohjeet, miten ikkunaremontin suunnittelussa kannattaa edetä. Tässä blogisarjassa käydään tarkemmin läpi eri vaiheita, miten onnistunut remontti suunnitellaan.

Saat aina myös tarkempaa tietoa ja vastauksia kaikkiin kysymyksiin asiantuntijoiltamme. Ole siis yhteydessä asiakaspalveluumme, jos jokin asia mietityttää!

Ota yhteyttä

Apua päätökseen: Tarvitsenko ikkunaremontin?

Ikkunaremonttiin ei kannata lähteä hätiköiden, vaan todellisesta tarpeesta. Lue vinkkimme, jos olet vielä mietintävaiheessa, että tarvitseeko kotisi ikkunat vaihtaa uusiin vai vieläkö vanhoilla ikkunoilla olisi vuosia edessä.

Milloin ikkunaremontti on ajankohtainen?

Aloita arjen toimintojen tarkkailusta

Yleensä, kun ikkunaremonttia aletaan tehdä, talossa on jo asuttu ja arjen keskellä jotkin asiat ovat saattaneet kiinnittää huomiota. Toisaalta voi myös olla, että joihinkin hankaluuksiinkin on jo sen verran tottunut, ettei niitä enää huomaakaan. Ikkunaremontin suunnittelun ensimmäinen vaihe onkin kiinnittää tietoisemmin huomiota arjen sujuvuuteen. 

1.  Jos olet havainnut, että joitain ikkunoita ei koskaan tarvitse avata, voi miettiä olisiko kiinteä ikkuna järkevämpi valinta. Jos taas tuntuu, että jotkin tietyt ikkunat ovat hyviä tuulettamisen kannalta, niihin kannattaa valita avattava ikkuna. Samalla voi miettiä aukeamissuuntaa, mihin suuntaan avaaminen on helpointa.

2. Jos joidenkin ikkunoiden peseminen on ollut hankalaa tai mahdotonta, silloinkin kiinteä ikkuna on järkevä valinta ja lisäksi voidaan miettiä itsepuhdistuvaa lasia. Se on hyvä vaihtoehto etenkin korkealla sijaitseville ikkunoille.

3. Ahtaissa paikoissa DK-ikkuna voi olla hyvä vaihtoehto. Siitä saa myös siron parvekeoven!

4. Jos melu tai ulkoa tuleva valo häiritsee usein unta, työntekoa tai TV:n katselua, asiaan voidaan vaikuttaa ikkunoilla ja kaihtimilla. Vaikkei aurinko porottaisikaan suoraan huoneeseen, joskus katuvalotkin voivat häiritä. Ääntä uudet ikkunat eristävät aina vanhoja ikkunoita paremmin ja normaalia kovempaa melua voidaan estää äänieristysikkunoilla.

Tutustu HR Makuuhuoneen ikkunaan!

Helpotusta arkeen ikkunoilla

5. Oikein valitut ikkunat ja kaihtimet tuovat helpotusta, jos sisällä on kesäisin tukalan kuuma. Uudet ikkunat vähentävät koneellisen viilennyksen tarvetta.

6. Jos jokin ikkuna höyrystyy helposti, asiaan voidaan etsiä ratkaisua lasin pintakäsittelyllä. 

7. Huono ilmanvaihto voi tehdä sisäilmasta raskasta ja tunkkaista ja ratkaisu voikin löytyä ikkunoihin asennettavista venttiileistä. Tuloilmaikkunoissa on venttiilit, mikä parantaa ilman laatua, ja ikkuna on suunniteltu siten, että tuloilma lämpenee lasien välissä ennen kuin tulee sisälle. Näin ollen ilma pysyy raikkaana, mutta pakkasellakaan ei tunnu kylmää viimaa.

8. Perheenjäsenten allergiat kannattaa huomioida myös. Ikkunoihin on saatavana venttiileitä ja hyönteisverkkoja, jotka estävät katupölyn ja siitepölyn pääsemistä sisäilmaan. 

9. Jos jostain ikkunasta on häiritsevä näköyhteys ulos, ratkaisuksi voidaan miettiä erikoislasia, joka estää näkyvyyden mutta päästää valon sisään.

Kestävät alumiini-ikkunat

Ympäristöstä tulevat rasitteet

Kiinnitä huomiota myös olosuhteisiin rakennuksen ympäristössä, koska moni ulkopuolinenkin asia voi vaikuttaa ikkunoiden valintaa.

1. Jos taloon kohdistuu sijainnin takia erityistä säärasitusta, on suositeltavaa valita vanhaankin taloon kestävämmät puualumiini-ikkunat. Esimerkiksi mäen päällä oleva talo voi joutua kovalle tuulelle alttiiksi ja vaakaan tuleva vesisade rasittaa ikkunoita. Myös esimerkiksi meren rannalla sääolosuhteet ovat usein kovat. Myös kova auringonpaiste haperoittaa maalipintaa ajan saatossa.

2. Ympäristön elementit voivat osaltaan vaikuttaa asumiseen. Tiiviisti rakennettu ympäristö voi vaikuttaa signaalien kulkuun ja tällöin voi olla viisasta valita signaalilasi. Ajoväylät ja lentokentät puolestaan voivat lisätä katupölyn ja melua, mihin auttavat äänieristysikkunat ja oikeanlaiset venttiilit. Luonnon keskellä taas voi olla tarvetta suojautua siitepölyltä, mikä on myös hyvä huomioida lisävarusteiden valinnassa.

Rakennusmääräykset koskien ikkunoita

Ikkunoiden valintaan vaikuttavat myös kulloinkin voimassaolevat määräykset. Näistä keskeisimpiä ovat esimerkiksi seuraavat:

1. Turvalasit tulee asentaa ikkunoihin,  joiden alareuna on enintään 70cm lattian tasosta, tai jotka muuten aiheuttavat rikkoutuessa vaaraa asukkaille.

2. Jos vieressä on jokin rakennus alle 8 metrin päässä, tarvitaan paloikkuna.

Mieltymykset ja tyyliseikat

On tärkeää, että ikkunat myös sopivat rakennuksen tyyliin ja näyttävät asiakkaan silmään hyvältä ja pysyvät hyvässä kunnossa. Siksi seuraavia asioita on hyvä pohtia myös:

1. Ikkuna-aukkojen kokoa voidaan muuttaa, mutta se vaatii usein ammattitaitoisen rakennesuunnittelijan apua sekä yleensä myös rakennusluvan. 

2. Jos tykkäätkö puuhailla talosi parissa ja ikkunoiden säännöllinen huoltaminen ei tunnu rasitteelta, valittavissa on tunnelmalliset puuikkunat. Mutta jos toiveena on, että ikkunat pysyisivät kunnossa mahdollisimman vähillä toimilla, suosittelemme puualumiini-ikkunoita, jotka ovat myöskin puurakenteiset ja puisilla sisäpuitteilla, mutta ulkopinnassa on kestävä alumiiniverhoilu. 

Väliseinäikkunat

3. Väliseinäikkunoilla saadaan tiloihin avaruuden tuntua ja voidaan tuoda lisää valoa huoneisiin.

4. Muotoikkunoilla rakennukseen saa persoonallisuutta. Ikkunoita voidaan valmistaa monikulmaisena tai pyöreämuotoisena.

5. Perinneikkunat kannattaa valita vanhoihin taloihin, joiden historiaa halutaan vaalia, tai jos museovirasto niitä edellyttää. Mutta myös vanhaan rakennukseen voidaan valita myös puualumiini-ikkunat, joihin voidaan lisätä välikarmeja tai ristikoita oikeanlaisen tyylin luomiseksi.

Lataa ja tulosta Ikkunaremontoijan työkirja!

Työkirja auttaa sinua etenemään projektissa loogisesti ja tehokkaasti. Näin varmistat, että saat parhaat mahdolliset ikkunat kotiisi!

Lataa ilmainen työkirja

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

Saat vastauksia kaikkiin kysymyksiin asiakaspalvelustamme. Autamme sinua löytämään parhaat ratkaisut ikkunaremonttiisi!

Ota yhteyttä